Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Olimpijski stadion (Olympiastadion)

Kapacitet 74 220

Kapacitet za SP 66 021

Devedeset godina pošto je trebalo da ugosti šeste Olimpijske igre moderne ere i sedam decenija posle svečanog otvaranja najkontroverznijih Igara u istoriji Olimpijski stadion u Berlinu biće domaćin finala osamnaestog Svetskog prvenstva.

Planiran za domaćina OI 1916, koje su otkazane zbog Prvog svetskog rata, Berlin je ugostio najbolje sportiste sveta 20 godina kasnije. Nacisti su rešili da takmičenje iskoriste za propagandu svoje političke ideje, a to je garantovalo grandiozne objekte i spektakularne predstave.

Stadion je ispunio sva očekivanja – kapaciteta 110 hiljada gledalaca bio je smešten na Olimpijskom trgu. Međutim, ideja da dokažu superiornost germanske rase  doživela je težak udarac kada je Džesi Ovens osvojio četiri zlatne medalje, što će biti najbolji atletski skor bilo koga do danas (samo je Karl Luis ostvario isti uspeh u LA-u 1984. godine).

Šokantno je da je stadion u sravnjenom Berlinu ostao bezmalo netaknut tokom rata, uprkos savezničkom bombardovanju i napadu Crvene armije.

Posle rata stadion nije imao priliku da ugosti ozbiljnija sportska takmičenja do 1963, kada je Herta ušla u uvodnu sezonu Bundeslige. Tada se najpopularniji berlinski klub tu preselio sa svog Plumpea, smeštenog odmah do novopodignutog zida.

Stadion će prvu ozbiljniju posleratnu priredbu videti u prvoj fazi SP 1974. godine (po jedan meč obe Nemačke protiv Čilea), a pet godina kasnije tu je igrano i polufinale Kupa UEFA, u kojem je Zvezda eliminisala domaćine.

Od 1985. godine Olimpijski stadion dobija potpuno novi status, jer se od tada svi finalni mečevi Kupa Nemačke igraju na njemu. Rasprava o promena za SP trajale su godinama, a u rekonstrukciju je uloženo 242 miliona evra.

Otvaranje je održano u dva dana – 31. jula i prvog avgusta 2004. godine, uz koncerte prvog i utakmice drugog dana. Preuređeni stadion prima 76 hiljada ljudi, pa je drugi po veličini u Nemačkoj posle Vestfalena.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena