Britanija: Fondovi samo za medalje

Dok Srbija slavi svoje četiri londonske medalje, ostatak sveta već je počeo pripreme za Rio 2016.

Izvor: B92, BBC

Sreda, 15.08.2012.

16:11

Default images

Od zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu nije prošlo ni 36 sati, a sumorna stvarnost kuca na vrata mnogih sportista.

Britanska vlada najavila je da neće finansirati saveze, za koje se ne očekuje da će izboriti vizu za Rio 2016.

Na spisku saveza koji će ostati bez podrške su, po svemu sudeći, rukometni i odbojkaški, pošto njihovi timovi u ta dva sporta, u kojima su nastupali kao domaćini, nisu postigli očekivane rezultate.

Nema svrhe finansirati sportove u kojima se ne možemo plasirati na Igre“, objašnjava politiku pod nazivom „bez kompromisa“ ministar sporta Hju Robertson.

Premijer Dejvid Kameron najavio je da će britanski olimpijski tim u naredne četiri godine dobiti 508 miliona funti, što se smatra nagradom za dobre rezultate na domaćem terenu.
Mo Farah, ponos Britanije
Britanci su pre Igara u Londonu postavili sebi za cilj 48 medalja, a taj skor dostigli su već 11. dana takmičenja, da bi do kraja stigli do 65 medalja, među kojima 29 zlata, što ih je svrstalo odmah iza SAD i Kine, a ispred Rusije.

Ti rezultati dobrim delom ostvareni su zahvaljujući izdašnim državnim fondovima (preko 300 miliona samo iz nacionalnog budžeta), uz podršku sredstava dobijenih od Lutrije.

Najveći deo kolača dobilo je pet saveza – veslanje, biciklizam, atletika, plivanje i jedrenje, svi između 22 i 28 miliona funti. Rezultati su bili odlični: jedrenje i biciklizam doneli su Britaniji 21 medalju, među kojima 12 zlata.
Kao domaćin, Britanija je imala pravo na predstavnike u svakom timskom sportu i to iskoristila, pokrenuvši sa mrtve tačke neke od sportova, pre svih rukomet. Rezultati, međutim, nisu bili dobri. Obe rukometne selekcije zabeležile su po 5 ubedljivih poraza, muškarci su najbolje prošli protiv Argentine (-11), a žene protiv Angole (-6).

Loši su bili i odbojkaši, koji nisu uzeli ni set, samo su protiv Bugara u trećem setu igrali na razliku, ni u jednom drugom setu tokom turnira nisu prebacili 20 poena.

Odbojkašice su bile jedina koliko-toliko svetla tačka, uspele su da pobede Alžir 3:2 i završe kao desete po uspešnosti (Srbija jedina na turniru nije uzela ni bod).

Kako sada stoje stvari, oba spomenuta saveza u sledeći četvorogodišnji period ulaze bez državne pomoći.

Robertson: „Ko ima rezultate, dobiće novac“

Finansiraćemo sve sportove koji imaju šansu da nam donesu medalju u Riju ili na OI 2020. godine. Početna granica je – da li neko može uopšte da se kvalifikuje za Igre“, kaže Robertson.

Sportovima koji neće dobiti olimpijske bonuse i dalje su otvoreni redovni fondovi iz kojih se finansira sport u zemlji, ali su iznosi mnogo manji.

Ako oni kroz redovan rad pokažu da imaju potencijal za medalju, uključićemo ih u finansiranje“, kaže Robertson. Prve posledice odluke su već vidljive – selektor odbojkaša Hari Broking napustio je tu funkciju u utorak jer savez nema novca da ga plaća. Odbojkaški savez VB dobio je pred Igre u Londonu fond od tri i po miliona funti, ali njihovi timovi nisu ispunili cilj.

Veslačica Ketrin Grejndžer (zlato u dubl skulu) potvrđuje ispravnost tog koncepta.

Reč je o javnom novcu, koji mora da bude opravdan. Svi sportisti su od početka znali – što bolji rezultat, tim veće šanse da dobijete dodatne fondove. Oduvek je bilo tako“, kaže Grejndžerova.

Britanski sport je prošao kroz tešku krizu na prelazu vekova, a posle dobijanja organizacije OI napravljena je strategija razvoja čiji bitan deo je novac od Nacionalne lutrije. U finansiranje priprema za Rio Lutrija godišnje učestvuje sa 87 miliona funti, dok preostalih 40 miliona dolazi iz budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: