Nova vest
Olimpizam

Utorak, 31.07.2012.

12:22

Šiven Je - čudo ili doping?

Uspeh mlade kineske plivačice Šiven Je na Igrama u Londonu uzburkao je javnost širom sveta i kod mnogih probudila sumnju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Opšte mišljenje je da je sjajan rezultat ostvarila upotrebom nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Najčudnije je to što je 16. godišnja plivačica poslednjih 100 metara otplivala za 58,68 sekundi, što je bolje od rezultata trojice plivača koji su se takmičili u muškom finalu i skoro se izjednačila sa Amerikancem Rajanom Lohteom (58,65 sekundi) koji je pobedio u muškoj konkurenciji.

Kineskinja ne samo da je pobedila na 400 metara mešovito i osvojila zlato, već je i oborila dotadašnji svetski rekord od 4:29.45.

Američki stručnjak i čelnik svetskog udruženja plivačkih trenera Džon Leonard smatra da takmičari mogu da poprave rezultat, ali i da su njenih poslednjih 100 metara nemoguća.

"U plivanju sam više od 40 godina, dovoljno dugo da znam kada je nešto napravljeno na nedozvoljen način. Čuda su moguća, ali žao mi je, ne ovakva. Lakše bi mi bilo da poverujem da je sve deonice plivala jednakim brzinama, ali da posle prosečne prve tri četvrtine ovako poleti u poslednjih 100 metara, to je neverovatno. Ovo je vrlo sumnjivo, uznemirujuće i mnogi sumnaju da je postignuto na legalan način", rekao je Leonard.

Trener kineske olimpijske reprezentacije Ksu Ki objasnio je zašto je 16. godišnjakinja plivala brže od najbržeg plivača sveta.

"Je je nakon prvih 300 metara bila u zaostatku i morala je da pruži sve od sebe kako bi pobedila, dok je Lohte bio u vodstvu, pa nije morao plivati najbolje", rekao je Ki.

Mlada Kineskinja je negirala optužbe da je koristila doping.

"Kineska reprezentacija se strogo drži politike kada je antidoping u pitanju, tako da što se toga tiče nema apsolutno nikakvih problema. Moji rezultati su plod teškog treninga i napornog rada i nikad ne bih koristila nedopuštena sredstva. Kineski sportisti su čisti", rekla je Je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve