Nova vest
Olimpizam

Utorak, 31.07.2012.

13:07

Kina – mašina za medalje

Već na startu Olimpijskih igara u Londonu Kina je počela da dokazuje da je prava mašina za medalje.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Taj uspeh stiže iako svet već duže vremena optužuje sportske radnike iz te zemlje da koriste doping i silu kako bi postigli rezultate, ocenjuje bečki dnevnik “Standard”.

Činjenica da je Kina nacija koja može da selektuje potencijalne sportiste među 1,3 milijardom stanovnika, u poređenju sa Sjedinjenih Država, koja to može da učini samo među 311 miliona stanovnika, jasno se ignoriše.

Na Olimpijskim igrama pre četiri godine u Kini ta zemlja je prvi put nadmašila SAD u broju osvojenih medalja, sa 51 prema 36. To se dogodilo, pre svega, u disciplinama koje se ne smatraju tako popularnim, kao što su stoni tenis, badminton, streljaštvo, gimnastika, dizanje tegova i skokovi u vodu.

To je svet još prihvatio, ali sada u Londonu, čini se da Kina prodire i u druge sportove. Tako je Sun Jang na 400 metara slobodnim stilom osvojio prvu zlatnu medalju u plivanju za Kinu.

Takođe je i mlada plivačica Šiven Ju osvojila zlato u drugoj disciplini. Pritom, 16-godišnja Šiven je negirala da postoji problem sa dopingom u Kini, ističući da kineski tim vodi striktnu politiku s tim u vezi.

“Standard” ističe da je za čuđenje koliko pokušava da se umanji kineski uspeh tvrdnjama o dopingu i prisili, i podseća da su slični komentari kružili kada je reč o fudbalskim timovima sa istoka, kada se tvrdilo da se radi samo o kolektivima.

Kinu sada, kako naglašava list, nazivaju mašinom za medalje, ali “Standard” naglašava i da je Kina uz to i mašina za privredni rast i vojna regionalna sila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve