Đere – Ože-Alijasim 6:3, 7:5

Laslo Đere, srpski teniser, osvojio je turnir serije 500 u Rio de Žaneiru pošto je u finalu pobedio Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima.

 (6:3, 7:5)
  ĐERE   ALIJASIM  
  2 : 0  
Kraj! Đere je šampion Rio de Ženeira!
Đere nije iskoristio 4 meč lopte, ali jeste 5!
Dosta problema za Kanađanina prilikom servisa. Đere nije iskoristio četiri meč lopte, a zatim je spasao jednu gem loptu i došao do pete meč lopte... Koju je iskoristio!
6:3, 5:5 – Laslo ponovo na gem od titule
Bilo je manjih problema, ali je Đere uspeo da se izvuče. Sa dva fantastična vinera, bekhendom i forhendom, Alijasim je došao do 30:30. Ipak, Đere je video da protivnik nije totalno opušten i da ne sme da napadne svom snagom, to je iskoristio, i moćnim forhendima diktirao tempo u poenima. To mu je pomoglo da osvoji dva poena u nizu i povede sa 6:5, pa će opet brejkom moći da završi meč.
6:3, 5:5 – Đere bio na dva poena od pobede
Bekhendi su opet bili munjeviti za Đerea. Na 15:15 je u potpunosti verovao svojoj paraleli bekhendom i približio se pobedi, a ali je Alijasim odigrao dva odlična poena za 40:30. Publika je već upisala poen Kanađaninu, koji je ipak promašio liniju i došlo je do izjednačenja. Nažalost, Đere nije imao snage da napravi brejk, pa je Alijasim osvojio gem.
6:3, 5:4 – Đere na gem od titule
Ovo je trebalo da bude lak gem za Đerea, ali to nije bio slučaj. Poveo je sa 40:15, ali su usledili loši udarci i dve duple. Iako je Ože-Alijasim dobro udarao lopticu, Đere se u ovom gemu držao, nije dopustio brejk loptu rivalu, i poveo sa 5:4.
6:3, 4:3 – Alijasim se smirio, izjednačio
Počelo je sa 0:15 i jednom nesvakidašnjom greškom Ože-Alijasima, ali je Kanađanin vezao četiri poena i došao do gema. Sada je pritisak na Laslu.
Laslu je potrebna nova oprema
6:3, 4:3 – Preokret!
Odličan, ubedjliv gem za Đerea. Samopouzdanje Ože-Alijasima se srušilo kao kula od karata, pa je sada u totalnom kontraritmu. Dobri servisi, dobri forhendi, pa prvi put u drugom setu Laslo vodi.
6:3, 3:3 – Kanađanin greškama vratio Đerea u set
Posle još jednog lakog i sigurnog servis gema za Đerea, usledio je još jedan problematičan gem za Ože-Alijasima. Kanađanin već sada ima 8 duplih grešaka, što je ogroman problem. Laslo je od 40:0 dođao do izjednačenja, a zatim i brejk lopte. Feliks nije pogodio prvi servis, Đere je odlično riternirao, a zatim došao do brejka posle nove greške Ože-Alijasima.
6:3, 1:3 – Đere propustio brejk loptu
Đere je na pauzi između gemova zavio preponu i popio neke tablete kako bi mu pomogle da se nosi sa bolom. Osvojio je svoj gem i smanjio na 2:1, ali nije uspeo da pripreti protivniku prilikom riterena. Taj udarac je nešto gde se vidi najveća promena za Lasla u poređenju sa prvim setom, pa Ože-Alijasim uživa u znatno lakšem osvajanju poena pri servisu.

Đere je u ovom gemu spasio nekoliko gem lopti, pre svega duplim servis greškama rivala, a zatim i došao do brejk lopte. Ipak, Ože-Alijasim je ostao smiren, spasao Đereovu brejk loptu i poveo sa 3:1.
6:3, 0:2 – Ože-Alijasim potvrdio brejk
Loše nameštanje Đerea i nove greške. Ože-Alijasim je potvrdio brejk dobrom igrom u polju. Nažalost, Đere igra takav tenis da, ukoliko oseća neki ozbiljan problem, on postaje još veći i to se u ovim trenucima vidi.
6:3, 0:1 – Dobar početak Kanađanina, brejk na startu
Đereu izgleda sve više i više smeta povreda, liči kao da ima problem sa preponama, ali još uvek nije tražio nikakvu pomoć. Ože-Alijasim to koristi i pravi brejk na samom početku drugog seta, uz dosta grešaka Srbina koji mu je omogućio da dođe do prednosti.
6:3 – Đere novim brejkom do prvog seta!
Imao je Laslo set loptu, ali ju je Ože-Alijasim spasao dobrim servisom. Ipak, ostala je žal jer je Đere svakako mogao bolje da riternira. Laslu se ukazala nova prilika, da napravi četvrti brejk u setu i iskoristi drugu set loptu, a posle greške Kanađanina to je i uspeo!

Laslo je pre svega iskoristio nesigurnost Ože-Alijasima, a najbolje mu je radio bekhend, i ta za srpsku javnost dobro poznata paralela.
5:3 – Dobar gem za Đerea
Dobar gem za srpskog tenisera i dosta grešaka za Kanađanina, koje su ipak bile prouzrokovane kompaktnom igrom Đerea. Srbin mu nije dozvolio da vodi reč prilikom riterna, slao je dublje lopte i uspeo da sačuva prednost brejka, te je sada na korak od prvog seta.
4:3 – Đere ima nekih problema
Rutinski gem za Ože-Alijasima na servisu, ali Đere i dalje vodi. Problem za srpskog tenisera može biti povreda, koja ga, čini se, muči od početka duela. Laslo ima neki problem, a koliko je to ozbiljno videćemo.
4:2 – Kanađanin ponovo oduzeo servis Đereu
Užasan gem za Đerea. Za sada je servis hendikep, što govori to da je ovo bio peti brejk u ukupno šest odigranih gemova. Loše nameštanje na udarce, jedna dupla i nešto viši nivo Ože-Aliijasima, koji je smanjio na 4:2.
4:1 – Đere gazi ka prvom setu
Đere je potvrdio drugi brejk i poveo sa 3:1, bez izgubljenog poena, a onda je ponovo pritisnuo servis protivnika. Na 0:30 je sjajno odservirao Ože-Alijasim, ali je bekhend paralelom, u stilu Đokovića, Laslo došao do novih brejk prilika. Kanađanin je prvu spasao, ali su kod druge proradili živci 18-godišnjaka. Posle duple servis greške Laslo je poveo 4:1!
2:1 – Novi brejk, nova prednost za Lasla
Dobro je počeo gem Ože-Alijasim, imao 30:0, ali se onda probudio Đere. Krenuo je više da napada i da šalje dublje lopte, čime je razoružao Feliksa i došao do brejk lopte. Kanađanin je imao priliku da dođe do izjednačenja, ali je relativno lak volej poslao u mrežu za novi brejk!
1:1 – Ekspresan odgovor Kanađanina i ribrejk
Odličan gem za Feliksa, koji je bio dosta konkretniji u ovom gemu. Alijasim je napadao, Đere se branio, ali od snažnih forhenda Kanađanina nije bilo odbrane, pa je brejk vraćen novim vinerom.
1:0 – Đere počeo duel brejkom!
Đere je pritisnuo protivnika na samom startu. Imao je 15:30, ali je odigrao loš bekhend i propustio priliku da dođe do dve brejk lopte. Ipak, Laslo dolazi do prve brejk lopte nakon prvog vinera na meču, ali je ne koristi iako je imao dobru priliku. U narednom poenu Srbin je opet fantastično riternirao, na samu osnovnu liniju, a potom i napravio brejk posle greške Ože-Alijasima.
Meč je počeo
Đere odabrao ritern
Đere je osvojio virtuelno bacanje novčića i odabrao da riternira u prvom gemu meča.
Kome ide vaš glas?
Dobrodošli!
Laslo Đere, srpski teniser, u finalu turnira serije 500 u Rio de Žaneiru sastaje se sa Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom. Ovo je prvo Đereovo finale u karijeri na turnirima iz ove kategorije i najveći uspeh srpskog tenisera, izuzevši Novaka Đokovića, još od 2017. i finala Pariza Filipa Krajinovića.

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: