Dobro došli

Zajedno ćemo pratiti konferenciju za medije Svetislava Pešića pred meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. <br /><br /> Početak je zakazan za 12 časova i 30 minuta.

Završena je konferencija za medije
Utakmica između Srbije i Turske igra se u ponedeljak u 20 časova.
Pešić:
"Danas sam u razgovoru sa igračima, obično kada se drže sastanci i kada se daju informacije, govori se o tome kako da se brane. Kako da organizujemo odbranu. Sastanak smo počeli kako da ih napadnemo, kako da im napadnemo odbranu, kako da eliminišemo tu snažnu agresiju... To nam je bio fokus na sastanku. Bez dobre odbrane, bez kontrole skoka... Kada pogledate naše brojke sa utakmice u Engleskoj, to je bilo na dobrom nivou. Imali smo 16 ofanzivnih skokova, to je znak da ekipa želi da bez straha uđe u pobedu. Ukupno 40 skokova i 10 osvojenih lopti i 18 asistencija. To pokazuje dobar pristup. Moraćemo da poradimo na organizaciji napada, Jović je zaigrao prvi put posle pet meseci i pokazao je plejmejkerske kvalitete. Nije izgubio nijednu loptu, kontroliše igru svog tima, a sada nam treba još malo više agresije, da se odluke u napadu malo bolje donose. Da ne razmišljamo mnogo, prva odluka je najbolja odluka. Ako smatrate da treba idete na prodor, to je to. Na tome radimo i nadam se da će protiv Turske biti malo bolje."
Pešić o Turskoj:
"To su sve košarkaši koji su nosioci ekipe u turskim klubovima. Videli ste kako je Bursa napravila dobru igru, a nosioci te ekipe su sada u ekipi Turske. Vilbekin, dobro su sastavljena ekipa. Svi ti igrači koji u Turskoj, ali polako dolazimo u situaciju da turska liga postaje najjača posle ACB lige. Turski igrači tamo ostaju, imaju dobre timove, da ne govorimo samo o Feneru i Efesu. Vrlo su kvalitetni i ujednačeni, a i dobro posećeni. Malo je turskih košarkaša koji napuštaju zemlju, napredovali su, imaju izražen i dobar projekat rada sa mladim igračima. Žive zajedno, Vilbekin je zamenio Larkina, on je poenter, važan košarkaš... Mahmutolu je u životnoj formi, nije prvi put da tako šutira. Imaju tri plejmejkera velike klase. Dosta dobar balans između unutrašnje i spoljne linije. Borbena su ekipa, razbijali su blokove protiv Belgije, igrali su agresivno... Moramo tome da odgovorimo. Da budemo na minimumu agresivnosti od koje očekujemo od turske ekipe".
Pešić:
"Došli su Gudurić i Lučić, dobri su, trenirali su i posle toga ćemo prema pravilima FIBA da odredimo 12 košarkaša".
Pešić o Nedoviću:
"Imali smo komunikaciju pre odluke da li ćemo ga pozvati, da li će biti među onih tri igrača. Bila je dilema zbog njegovog ukupnog stanja, po njegovim rečima stanje se popravlja, ali ne želimo da silujemo, da rizikujemo. Nedović je napredovao, ali nije na nivou da može da da... Utakmica sa reprezentacijom donosi mnogo emocija, doneli smo takvu odluku i dalje računam na njega u budućnosti."
Pešić o Miciću:
"Ne želimo da to stavljamo u prvi plan pred utakmicu, želimo da se okrenemo stvarima koje možemo da kontrolišemo. Vasa je krenuo na put, imao je kartu, ali je odluka takva, kakva je. Primamo odluku tako da smo tužni, ali ne samo zato što je Vasa jedan od najvažnijih igrača, već zato što je takva doneta odluka. Ali ne bih je komentarisao, nemamo tačne detalje... Obrazoloženje je da se priprema za utakmicu protiv Barselone, ali ne bih komentarisao".
Pešić:
"Ne sumnjam da će navijači biti važna pokretačka snaga, koja nam je potrebna. Našoj borbenošću i publikom da eliminišemo taj manjag neuigranosti. Košarka je timski sport, u timskom sportu učestvuje pet košarkaša i moraju da se nađu zajedno, uigrano... I kada je pitanje napad i kada je pitanje odbrana, kao i zajednički ciljevi, zajednički cilj je da se pobedi".
Pešić:
"Očekuje nas izazovna utakmica, koliko vidim reakcija naših navijača je dosta dobra, svi su motivisani. Želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom, da damo maksimum i da pobedimo. Utakmica nije presudna, ali može puno da nam donese, ne samo zbog dva boda, već i u tom direktnom susretu bismo imali 2-0 protiv Turske, što može da bude od važnosti. Svako svakoga može da pobedi, Letonija je ekipa koja će se prva kvalifikovati... Ne bih govorio o debaklima kako ste govorili posle Evropskog prvenstva, ali ne svi... Bilo bi dobro da pobedimo, biće teška, njima je ovo odlučujuća utakmica. Nikada za ništa ne kažem debakl, Evropsko prvenstvo nije bio debakl, već je bio vrsta neuspeha, ali i uspeha. Mi koji smo dugo u sportu, ne pravdamo se kada izgubimo, već smo zaduženi da gledamo duži proces i da iz tog procesa napravimo nešto što je važno za sledeću akciju. Imali smo dobro leto, posle puno godina igrači su se odazvali, pružili sjajnu igru. Odavno, makar se tako pričalo van Srbije, da su igrali košarku kakva se uvek igrala na našim prostorima. Spektakl u Areni pred 20 hiljada navijača".
Svetislav Pešić:
"Dosta sam govorio o košarci, o našem stanju, ali što sam više govorio i pokušavao da objasnim, to se pretočilo u izgovor. Iako sam želeo da, ne samo da govorim o reprezentaciji što je moj prvi zadatak, govorio sam o našoj košarci, o našem stanju, šta bi trebalo da uradimo da budemo bolji. Ovo što želim je da se i ja menjam, prilagođavam situaciji, ali moramo svi da se menjamo jer se toliko stvari desilo u evropskoj košarci da ako želimo da idemo napred moramo da se prilagođavamo. Ne zato što nismo najbolji, već zato što želimo da budemo najbolji. Ovo ne morate da pišete, ali i možete. Nisam ovde zbog toga, ovde sam zbog Turske."

Foto: B92
Selektor uskoro dolazi
Konferencija samo što nije počela.
Trenutno stanje u grupi
Konferencija za medije Svetislava Pešića
Selektor Srbije Svetislav Pešić govorio je na konferenciji za medije pred meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Turske.

Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Možda vas zanima

Podeli: