Srbija – Grčka 84:61

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku na domaćem parketu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo rezultatom 84:61.

Kraj! Srbija je pobedila 84:61!
Odlična partija Srbije krunisana je u poslednjim trenucima kada je dostignuta i najveća prednost na meču. "Orlovi" su otišli na +23 i apsolutno nadigrali Grčku u svim aspektima ove utakmice, te zasluženo slavili i približili se plasmanu na Svetsko prvenstvo 2019. u KIni.
38' Srbija pred pobedom
Micić se posle alej-upa sa Gagićem da u sledećem napadu ide do kraja, te je poentirao za 79:60. "Orlovi" mirno privode meč kraju i igraju duge napade.
Vasa i Gagi u NBA stilu!
Kakva akcija Milosavljevića i Micića! Plej Efesa je probio odbranu Grka i zatim pronašao "letećeg" Gagija, koji je loptu prikucao uz koš i pritom zaradio faul. Jović u narednoj odbrani krade loptu i polaže je u koš u kontri, 77:60.

Foto: FIBA
36' Grci igraju zonski presing, Srbija odgovara
Grci su novom mini-serijom došli do -15, ali je Đorđević odgovorio tajm-autom posle kojeg su "orlovi" odmah postigli poene, preko Jelovca. Dragan Milosavljević dugo nije bio u igri i to se dalo primetiti, pošto je nesmotreno faulirao Atineua na šutu za tri poena. Grk je pogodio i šut i penal i postavio rezultat na 72:59.
34' Lazić dominira na obe strane
Fantastični Branko Lazić Srbiju vraća na +19. Prvo je u odbrani fantastično "zalepio" za tablu Vasilopulosa, da bi u napadu pogodio trojku. Trener Grčke je, posle ovih poteza Zvezdinog beka, bio primoran na tajm-aut.
32' Dva minuta "iz pakla"
Izgubljene lopte, promašeni šutevi, faulovi na zemlji. To je to što se desilo u prva dva minuta poslednje etvrtine.

III čevtrtina: Briga za "orlove" na startu, ali dominacija na kraju
Posle jako lošeg starta Srbije na početku drugog poluvremena, oni su uspeli da se povrate. Grčka je opasno pripretila i sredinom ovog dela igre smanjila prednost protivnika na samo tri poena, ali onda kao da su se "orlovi" naljutili. Usledili su poeni Micića i Raduljice, da bi Helenima trojkom uz zvuk sirene "presudio" Stefan Birčević, koji je Srbiji doneo +19 pred poslednjih deset minuta – 67:48.
28' Kriza je prošla, Srbija opet igra dobro
Grčka je ponovo krenula u seriju grešaka i Srbija to koristi. Vasa Micić krade loptu i dobija faul, te pogađa oba penala. Stefan Peno je sada u igri kako bi Jović odmorio, a na isteku osmog minuta Micić pogađa trojku - uz faul! Srbija ponovo ima veliku prednost, 63:48.
26' Srbija vratila prednost
Srbija je uspela da se oporavi, najpre dobrom igrom Jovića. On i Raduljica igraju na višem nivou od ostalih večeras. Mavroidis je napravio nesmotren faul nad Raduljicom dok je Grčka bila u bonusu. Centar nije pogodio drugo bacanje, ali je njegov promašaj ispravio Birčević za 57:46.
Kad je teško – Jović!
Krizu Srbije prekinuo je Jović teškom trojkom i vratio naše na +6! U istom napadu Grci su načinili faul, odmah nakon šuta Jovića, te je Srbija došla do novog poseda, koji nije iskoristila
Trinkijeri gleda "orlove"

24' Srbija u problemu, Grčka se opasno približila
Trenutno u napadu Srbije malo toga funkcioniše, a slično je u odbrani. Grčka smanjuje prednost Srbije sve od kraja prve četvrtine i to rade i sada, te novom serijom dolaze do minus šest. Srbiji ništa nije pomogla nesportska Raduljice, ali jeste dobra odbrana u narednom napadu. "Orlovi" i dalje vode, ali sada samo 49:44.
22' Miroslav i Stefan ponovo u ritmu
Jović i Raduljica ponovo rade sve što je potrebno. Prvo je poentirao plej, pa onda centar, da bi u narednom napadu Stefan proigrao Miroslava, koji je iznudio faul. Bivši centar Partizana bio je polovičan za 49:37.
Počelo je drugo poluvreme!
Statistika:

Foto: FIBA
II četvrtina: Srbija dominirala, pa posustala u finišu
Sve u svemu jasno se vidi da Grčka igra sa nekom C ekipom u Beogradu. Srbija igra dobro, ali ne spektakularno, i to je dovoljno da prednost na poluvremenu bude velika. Najbolji akteri poluvremena bili su Jović i Raduljica, dok su dobru partiju pružili i Jelovac i Micić. Ritam je malo opao krajem poluvremena i Grčka je to znalački iskoristila.

Heleni su serijom od 6:0 prišli na "samo" deset poena razlike, ali nisu uspeli da iskoriste napad posle tajm-auta Đorđevića. "Orlovi" su to kaznili akcijom Raduljice i Jovića i na poluvreme otišli rezultatom 44:35, jer je uz zvuk sirene iz nemoguće pozicije poentirao Bohoridis.
Serija Grčke u finišu poluvremena
Loša igra Srbije je kažnjena, te su Grci napravili seriju od 6:0 i vratili se na zaostatak od deset poena. Najzaslužniji za povratak Grčke su Salustros i Mavroedis.
18' Nova nesportska u korist Srbije
Posle Saletovog tajm-auta Jović je ponovo izgubio loptu, ali Grci opet nisu kaznili grešku "orlova" jer je polaganje promašio Bohoridis. Koniaris je napravio nesportsku ličnu grešku, drugu večeras za sovju ekipu, a Srbiju je na +16 odveo Jelovac.

17' Greške na obe strane više "prijaju" Srbiji
Ponovo malo praznog hoda i nekoliko grešaka na obe strane. Jović i Raduljica su najefikasniji sa po devet poena i objektivno najbolji akteri meča, do sada. Raduljica je pogodio uz faul, da bi u naredna dva napada Jović i Jelovac izgubili loptu. Ipak, Grčka to nikako ne uspeva da kazni, te je prednost naših velika – 40:23.
15' Prazan hod Srbije prekinuo Jelovac
Prazan hod, manje-više na obe strane, prekinut je poenima u dva napada zaredom. Za Srbiju poentirao je Jelovac šutem za tri poena i vratio "orlovima" +14. Raduljica je dobio aplauz sa tribina zbog jednog fudbalskog poteza loptom prilikom prekida, a odmah zatim je zakucao loptu posle pasa Jovića za 37:21.
12' Grčka dobro parira, Birčević uzvraća
Grci su drugi kvartal otvorili serijom 5:0 i prišli na deset poena razlike, a igra Srbije na početku četvrtine ne obećava. Krizu Srbije u prva dva minuta ovog dela Grci nisu uspeli da prodube, te ih je kaznio Stefan Birčević trojkom i postavio rezultat od 32:19.

Foto: Starsport

Foto: FIBA
I četvrtina: Srbija odlično počela i još bolje završila deonicu
Srpski košarkaši su odlično počeli prvu četvrtinu i dominirao je Stefan Jović. Košarka je u tim trenucima izgledala pomalo haotično, a naši su se bolje snalazili. Grci su mini-serijom došli do prihvatljivog minusa, ali su "orlovi" posle tajm-auta Đorđevića ponovo zaigrali kako znaju i umeju.

Branko Lazić je pri kraju pogodio trojku, a razigrao se i Vasa Micić, pa je Srbija prvu deonicu rešila poprilično ubedljivo – 29:14.
Đorđevićev pritisak na sudije urodio plodom
Posle jednog nesportskog faula Grka dosuđen je samo običan faul. Selektor Srbije je pritisnuo sudije, koje su popustile i pogledale snimak na kojem su utvrdile da je faul bio nesportske prirode. Micić je zatim realizovao jedno slobodno bacanje.
8' Grčka uhvatila ritam
Posle podužeg haotičnog perioda u kojem se bolje snašla Srbija, Grčka je ipak uspela da uhvati ritam i rezultatski priključak. Nekoliko loših šuteva naših i bolji fokus u napadu Grka doneli su gostima mini-seriju. Larencakis je pogodio trojku kojom je primorao Đorđevića na tajm-aut, ali Srbija i dalje vodi 19:14.
5' Jovićeva serija "odlepila" Srbe
Odlični Stefan Jović! U ovim trenucima on je glavni igrač i najbolji akter meča. Plejmejker Bajerna vezao je sedam poena i doneo +10 "orlovima", a zatim i fantastično proigrao Raduljicu. Srbija vodi 17:7.
3' Grci primorani na tajm-aut
Raduljica nastavlja sa odličnom partijom. Ukrao je loptu protivnicima, dodao je Joviću koji nije imao problema da je položi u koš. Grci traže tajm-aut i gube 10:3.
2' Dobar početak za Raduljicu
Miroslav Raduljica je doneo prve poene Srbiji u "Pioniru", da bi u narednom napadu fantastično proigrao Jelovca. Simonović je "pokupio" promašaj Jelovca i poentirao. Kapitenovim poenima Srbija vodi 6:3.
Minut ćutanja Patriku Baumanu
Pred početak meča održan je minut ćutanja Patriku Baumanu.
Meč je počeo!
Između četiri i pet hiljada gledalaca na tribinama

I Srbija ima podršku u "Pioniru"
"Orlove" će u Beogradu pratiti bivši trener Lokomotive Kubanj Saša Obradović, košarkaška legenda Žarko Paspalj, kao i nekadašnji predsednik KSS Dragan Đilas.
Srpski plejmejker ima fantastičnu sezonu u Efesu
Vasa Micić je MVP Evrolige u novembru
Gruzija savladala Izrael posle drame
Šermadini uz zvuk sirene pogurao Srbiju ka SP VIDEO
Sastavi za večerašnji meč:

Foto: B92/PT
Jači za evroligaše
U odnosu na meč u Izraelu naši reprezentativci jači su za dva evroligaška košarkaša – Stefana Jovića i Vasilija Micića. Srbiji je trebalo da se pridruži i Jovićev saigrač iz Bajerna Vladimir Lučić, ali je on nažalost morao nazad u Minhen zbog terapija.
"Orlovima" potrebna pobeda
Srbija će značajno poboljšati svoje šanse za plasmanom na Svetsko prvenstvo 2019. u Kini ukoliko pobedi Grke, ali nije sve gotovo i ukoliko bude poražena. Ipak, izabranicima Aleksandra Đorđevića pobeda bi dobro došla ujedno i zbog loših rezultata u poslednje vreme, radi samopouzdanja.
Dobrodošli!
Dobrodošli u B92 LIVE blog u kojem ćemo pratiti meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Srbije i Grčke.
 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13)
  SRB   GRE  
  84   61  

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: