Dramatično saopštenje Cibone – bliži se kraj?!

Košarkaški klub Cibona se poslednjih dana suočava sa izrazito teškom situacijom, najtežom ikad, a tim povodom dvostruki evropski prvak je izdao saopštenje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: ABA liga/Borac Čačak/Duško Radišić
Foto: ABA liga/Borac Čačak/Duško Radišić

Cibona je na startu nove sezone u ABA ligi poražena od Borca u Čačku

Nakon što je račun kluba bio blokiran više od 120 dana, klub je završio u stečaju.

Iz Cibone poručuju da postoji plan da se situacija popravi, ali da to sada zavisi isključivo od poverilaca i njihove volje da prihvate ideju koju je klub predstavio.

Plan Cibone je transformacija kluba u sportsko deoničarsko društvo kojim bi se omogućilo da se poverioci namire kroz deonice

Iz Cibone su se oglasili saopšenjem povodom situacije koja je snašla dvostrukog šampiona Evrope.

"Imajući u vidu veliki interes javnosti, KK Cibona želi pojasniti trenutno stanje kluba, kao i plan na temelju kojeg se svi problemi mogu i nameravaju rešiti. Tačno je da se klub nalazi u verovatno najtežem stanju u svojoj bogatoj istoriji, ali je to stanje bilo neizbežno nakon dugotrajnog upravljanja klubom na pogrešan način. Klub se već duže vremena bori s konstantnim blokadama računa od strane raznih starih poverilaca, a da u isto vreme nastoji osigurati nastavak nastupanja u svim takmičenjima. Međutim, klub je uveren da je upravo ovo trenutak i prilika da svi zauzmu ispravnu stranu, i omoguće klubu da prvenstveno finansijske probleme reši na jedini mogući način, a to je preoblikovanjem kluba i pretvaranjem dugova u deonice kluba, te postizanjem dogovora sa svim poveriocima koje klub može realno finansijski izdržati. Sve osobe u klubu i oko kluba usmerene su na postizanje tog cilja. No, ostvarenje tog cilja prvenstveno zavisi od poverilaca kluba", navodi se u saopštenju kluba iz Zagreba.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

U objavi Cibona poziva poverioce koji nisu odblokirali račun kluba da to učine jer ne postoji način, niti postoje sredstva da na taj način u ovom trenutku, sa klubom u ovakvom statusu, naplate svoja potraživanja.

"Tačna je informacija da je račun kluba blokiran više od 120 dana, i da je Finansijska agencija u skladu sa zakonom predložila otvaranje stečajnog postupka. Međutim, nakon višekratnih razgovora sa svim poveriocima, iznos blokade računa je u međuvremenu značajno smanjen, jer je većina njih postupila razumno i povukla svoje blokade. No, svega nekolicina njih je ostala je pri blokadi računa, iako im je jasno rečeno da mogućnosti za prisilnu naplatu nema, i da insistiranjem na prisilnoj naplati neće uspeti u naplati svojih potraživanja, a nad klubom će se otvoriti stečajni postupak. Imajući u vidu da je klub u predstečajnoj nagodbi već ostao bez gotovo sve svoje imovine, poverioci neće biti uspešni u naplati svojih potraživanja niti u stečajnom postupku. Na taj način čini se šteta klubu, ali i svim poveriocima, jer je jedini način da naplate svoja potraživanja opstanak i uspešan dalji rad kluba. Najveći pojedinačni poverilac odnosno grupa investitora već su nekoliko puta deblokirali račun kluba, ali su sada zauzeli jasan stav da to više nije moguće, i da se sva buduća ulaganja mogu realizovati samo u postupku preoblikovanja kluba i uz dogovor sa svim poveriocima, o čemu su se izjasnili i putem pisma namere. Klub nastavlja da razgovara sa svim poveriocima, i verujemo da ćemo sa svima postići dogovor, te da će svi povući blokade računa, i doprineti da prestanu razlozi za stečaj kluba, jer drugog puta nema".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.