Novo saopštenje Pekovića: Da bude iznad košarke? Mnogo je

Predsednik KSCG Nikola Peković odgovorio je na tvrdnje predsednika Skupštine KSCG Radoslava Jovanovića da sednicu iste nije zakazao "zbog opstrukcije i straha".

Izvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

* Peković: KSCG je paralizovan, lično sam bio meta

Peković je istakao da je Jovanović obmanuo javnost i da skupštinu nije zakazao iz njemu znanih razloga.

On je dostavio saopštenje "Vijestima", koje ovim putem prenosimo u celosti.

"Prevashodno, izvinjavam se javnosti na ponovnom obraćanju i na dužini odgovora pred vama, ali istine radi, a zarad potpunog upoznavanja sa činjenicama, bio sam primoran da u ovoj formi i na ovaj način odgovorim na informacije iznete u javnosti, a kao odgovor na moje prethodno saopštenje. Da li je došlo do sukoba ili ne unutar KSCG, izgleda da o tome predsednik Skupštine KSCG više zna ili bar zna nešto više no što je javno dostupno, a što bi ukazivalo da se to sukobom može okarakterisati.

Međutim, to što se sastanak i prethodna Skupština nazivaju sukobom, ja to mogu da prihvatim, ali neću i ne želim da prihvatim da potvrda mog punovažnog mandata predsednika KSCG, da li se to svima dopalo ili ne, dovedeno je odgovornim licima kao epilog i organima Saveza, odsustvo razuma, volje, sportskog duha i dostojanstva u sprovođenju onoga što nalažu propisi sportske organizacije koja je dom svih nas, a da od juna ove godine do danas nije zakazana Skupština Košarkaškog saveza Crne Gore, a radi izbora članova Upravnog odbora i stvaranja uslova za normalno funkcionisanje.

Nezakazivanjem Skupštine blokirali ste važne odluke koje se tiču sporta i košarke, blagovremeni početak nove košarkaške sezone, donošenje pravilnika i normativa za rad svakog pojedinačnog kluba u Crnoj Gori, planiranje budžeta i sve prateće aktivnosti za naredne godine, a samim tim i planovi i pripreme za reprezentativne aktivnosti na svim nivoima. Iz poštovanja, kako prema vašim godinama, tako i prema vašoj ličnosti i profesiji, upotrebiću ljubazni rečnik i reći da ste svojim odgovorom, u najmanju ruku, obmanuli javnost.

Prvo, u vezi sa mojim zahtevom za održavanje vanredne Skupštine KSCG za koju ste rekli da je od 15.09.2023. U pravu si, samo si prevideo da je to drugi zahtev u redu. Prvi je, kao što znate, od 19. juna 2023. godine. Dakle, tri meseca pre toga. Takođe, 06.09.2023. godine, uputio sam Vam hitno obaveštenje u vidu dopisa i upozorenja na neophodnost zakazivanja Skupštine, a sve zbog mišljenja dobijenih u međuvremenu od Ministarstva sporta Crne Gore i Uprave za inspekcijski nadzor, u kojoj nalažu nam i predviđaju sankcije prema Savezu i odgovornim licima za neizvršavanje naređenog i neformiranje organa upravljanja sportskom organizacijom. Svaki od navedenih datuma i dokumenata je tačan i proverljiv.

Isto tako, da kažem da se ja – koji se mesecima zalažem za zakazivanje Skupštine i formiranje svih organa – 'nisam javljao', kako je navedeno, znajući da sam sa vama u više telefonskih razgovora, i tokom i danima pre toga, rekao je da tada zbog ličnih zdravstvenih razloga neću moći da prisustvujem, ne odgovara ni ovoj temi, ni sportskoj ustanovi koju predstavljamo, ni dobrom ukusu i vaspitanju. Na najljubazniji način.

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Činjenice su sledeće:

Predsednik Skupštine KSCG, bez obzira na ime i prezime i ko god da je, dužan je da zakaže Skupštinu KSCG na inicijativu predsednika Košarkaškog saveza Crne Gore, Upravnog odbora, 1/3 klubova ili predsjednika same Skupštine. I to je jedina istina, kao i istina da je bilo više od jedne inicijative i desetine razgovora, a da vi to niste zakazali. Zbog opstrukcije, iz ličnih razloga, straha, pritiska – samo vi znate zašto. Ali epilog je da je organizacija čiji ste organ i jedan od predstavnika kao predsednik Skupštine KSCG onemogućena.

Dalje, predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore i Upravni odbor Košarkaškog saveza Crne Gore su organi KSCG. Svako za sebe, u okviru jedne organizacije. Njihovi mandati su odvojeni, a ne kolektivni. Predsednik se bira i razrešava odvojeno, kao i Upravni odbor. Takođe, treba da znate, kao predsednik Skupštine KSCG, da je predsednik Košarkaškog saveza po funkciji predsednik i član Upravnog odbora. Dakle, sve je definisano i dodatno, zbog raznih nedoumica, potvrđeno mišljenjem nadležnih organa, te se ne tumači i ne sme tumačiti i koristiti po ličnom nahođenju ili interesu, već po zakonima, statutima i dokumentima dr. ovu zemlju, sa kojom ste blagovremeno bili upoznati.

Isto tako, treba da znate da kategorija 'Upravni odbor u tehničkom mandatu', koju pominjete, ne postoji u Statutu sportske organizacije čiji ste predsednik Skupštine, da biste se mogli na nju pozvati. . Mandat bivšem Upravnom odboru je istekao u januaru 2023. godine. Dakle, pre više od osam meseci.

Razlog, osnov, inicijativa za izbor novog Nadzornog odbora i pozivanje Vas kao predsednika Skupštine da zakažete taj izbor deluje kao iznenađenje samo za Vas i nije dovoljno očigledan i jasan.

I za mene ima mnogo iznenađenja, nažalost loših, zbog svega navedenog, ali verujte mi, spremnosti za ono pravo ima na pretek.

Razumem ambicije, poštujem godine, poštujem navike i želje, poštujem doprinos i iskustvo svakog pojedinca u sportskoj organizaciji koju vodim, isto tako dobrovoljno kao što je za sebe rekao predsednik Skupštine KSCG. Sve to poštujem. Ali da bude iznad i važnije od Saveza, od sporta, od košarke – mnogo je.

Ali, i nakon svega, još jednom pozivam sve klubove, sve sportske radnike, članove Skupštine KSCG, nadležno ministarstvo, Vladu RCG, da vide, pomognu, sankcionišu, usmeravaju, uradimo sve i hajde da svi učiniti sve da Košarkaški savez Crne Gore podignemo na noge, a sport i košarka će ponovo biti vodilja i razlog zašto savez postoji kao takav, a ne baza za ostvarivanje ličnih interesa", stoji u saopštenju Pekovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu