Košarkašice Srbije u Šopronu dobijaju rivale u borbi za OI

Košarkašice Srbije u Šopronu će dobiti rivala u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

DPIzvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Žreb za ženske olimpijske kvalifikacione turnire koji će se igrati 2024. godine, pred Olimpijske igre u Parizu, održaće se 5. oktobra od 19.30 sati u mađarskom Šopronu, objavila je FIBA.

Domaćini četiri turnira biće Antverpen (Belgija), Rio de Žaneiro (Brazil), Šopron (Mađarska) i Ksian (Kina) i četiri reprezentacije domaćini igraće u ovim gradovima.

U žrebu će se naći 16 nacionalnih timova sa svih kontinenata.

Iz Evrope, za olimpijsku vizu će se takmičiti Srbija, Belgija, Francuska, Nemačka, Mađarska i Španija, iz Azije Kina i Japan, iz Okeanije Australija i Novi Zeland, iz Afrike Nigerija i Senegal, a sa američkog kontanenta SAD i Brazil.

Poslednje dve reprezentacije koje će učestvovati na ovim turnirima biće poznate posle američkih pretkvalifikacija koje se održavaju od 9. do 13. novembra 2023. godine.

Sistem žrebanja biće objavljen nekoliko dana pre izvlačenja u Šopronu. Direktan plasman već su obezbedile SAD kao svetski šampion i Francuska kao domaćin Olimpijskih igara.

Ove dve reprezentacije igraće kvalifikacione turnire bez takmičarskog značaja, pa će iz njihovih grupa vizu za OI obezbediti još po dve selekcije, dok će iz preostale dve grupe plasman iobezbediti po tri nacionalna tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.