Nova vest
Košarka

Sreda, 07.06.2023.

08:44

Amerikanac uništio Real i izjednačio Draženov rekord

Košarkaši Huventuda priredili su iznenađenje u prvoj utakmici polufinala plej-ofa – savladali su Real Madrid u gostima 93:83.

Izvor: B92

Autor:B92

Amerikanac uništio Real i izjednačio Draženov rekord
Foto: Profimedia.rs

Bio je ovo meč u kojem je još jednom svu pažnju na sebe skrenuo američki šuter iz redova gostujućeg tima Kajl Gaj (25, 188), čije se partije protiv Baskonije u prethodnoj rundi još prepričavaju.

U dva meča sa Baskijcima, Gaj je ubacio 36 i 22 poena, u tom prvom je zatrpao koš rivala sa 9 trojki, a Realu je u utorak uveče ubacio - osam.

Tako je ovaj momak iz Indijane uspeo nešto što je samo pošlo od ruke legendarnom Draženu Petroviću u sezoni 1988/1989, a to je da u dva meča plej-of serije ubaci više od osam šuteva van linije za tri poena.

Dražen je tada devet ubacio Huventudu u polufinalu, a potom osam Barseloni u finalu.

Zanimljivo, u regularnom delu sezone Gaj nije nagoveštavao ovakvu eksploziju pošto je beležio 13.5 poena u proseku po meču uz 38% uspešnosti u šutu za tri poena.

A onda je startovao plej-of koji je Huventud krenuo sa sedme pozicije – i čini čuda!

Amerikanac je Baskoniji ukupno ubacio 13 trojki, devet u drugom meču i četiri u prvom uz 50% uspešnosti u šutu, dok je Realu pomenutih 8 ubacio iz 13 pokušaja.

Neke od njih su bile zaista spektakularne – skoro sa pola igrališta.

Real je sada u sličnoj poziciji u kojoj je bio i u seriji sa Partizanom, uzdrman je u prvom meču, a uz to protiv sebe ima igrača kakvog definitivno nije imao čitave ove sezone.

Naredni duel igra se u Madridu. Serija se igra na tri dobijena meča.

U drugom polufinalu sastaju se Barselona i Unikaha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve