Nova vest
Košarka

Utorak, 06.06.2023.

13:57

Stojačić: Ostaće upamćeno da smo pobedili Amerikance u finalu

Basketaši Srbije vratili su se u zemlju nakon velikog podviga u Austriji.

Izvor:

Autor:

Stojačić: Ostaće upamćeno da smo pobedili Amerikance u finalu
Foto: KSS/FIBA

Srpski tim je u finalu turnira u Beču osvojio šestu titulu pobedom protiv SAD 21:19, nakon što su Amerikanci imali prednost 19:15.

"Mislim da smo predstavljali zemlju na pravi način, na terenu i van terena. Ponosan sam na saigrače i stručni štab, ovo je možda bilo najjače prvenstvo do sada. Nadam se da se opet vidimo posle Evropskog prvenstva u septembru", istakao je kapiten Dejan Majstorović na konferenciji za medije u Kući košarke.

Njemu je zlato u Beču peto svetsko sa basket selekcijom Srbije, a ukupno 12. medalja na velikim takmičenjima.

MVP šampionata Strahinja Stojačić rekao je da je bilo zadovoljstvo igrati pred punim tribinama srpskih navijača u Beču.

"Ostaće upamćeno da smo pobedili Amerikance u finalu i vratili posle 19:15 za njih. Najteži trenutak je ona lopta posle šuta Fredeta koja nije ušla, izgledalo je kao da je trajalo pet-šest sekundi a bio je samo delić", istakao je Stojačić.

Selektor Marko Ždero, kome je ovo drugo trenersko zlato, rekao je da uspeh dodatno dobija na značaju jer je ovo bila i borba za Olimpijake igre.

"Svi ulažu mnogo, Amerikanci su došli sa NBA igračima. U finalu smo pravili neke greške, ali momci ovakvog karaktera uspeli su da to prevazidju i uzmu zlato. Ako ovako nastavimo mislim da ćemo skupiti poene da ne igramo kvalifikacije", istakao je selektor.

Na konferenciji za medije bila su i preostala dvojica članova šampionskog tima – Mihailo Vasić i Marko Branković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Predrag Danilović rekao je da je zlato basketaša najlepši način da se otvori leto, gde nam predstoje velika takmičenja.

"Ovi momci su šesti put šampioni sveta, uz jedno srebro, četiri evropska zlata, uz dva srebra, imaju i olimpijsku bronzu, retko ko može time da se pohvali", naveo je Danilović.

Prema njegovim rečima KSS značajno ulaže u basket 3X3, ali da to ništa ne bi imalo značaja doprinosa igrača i stručnog šzaba.

"Dubok naklon i veliko poštovanje, nadam se da ćemo se ovog leta videti još istim povodom."

Na pitanje nobinara da li KSS razmišlja o kandidaturi za domaćina Svetskog ili Evropskog prvenstva, prvi čovek KSS rekao je da je Srbija poslednjih godina organizovala velike turnire, ali da SP ili EP ne može bez podrške države.

"Bez države, konkretno predsednika Vučića, ne bismo mogli jer FIBA zahteva garanciju države. Ali, imajući u vidu saradnju sa državom, ministarstvom, mi to možemo i toliko na tu temu, za sada", poručio je Danilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve