Nova vest
Košarka

Petak, 31.03.2023.

22:30

KLS nikad neizvesniji: Svake godine je sve bolje

Sezona u Košarkaškoj ligi Srbije ulazi u više nego uzbudljivu završnicu.

Izvor: B92

Autor:B92

KLS nikad neizvesniji: Svake godine je sve bolje
Foto: Privatna arhiva

Pred poslednja tri kola velika borba se vodi u vrhu tabele, ali i za opstanak.

Kao retko kada pre, na konačan rasplet će se čekati do poslednjeg kola. Za dva mesta koja vode u ABA 2 ligu konkuriše šest ekipa. Osim Zlatibora i Spartaka koji su na deobi prvog mesta sa skorom 20-7, za prolaz u regionalno takmičenje konkurišu još Vojvodina, Metalac, OKK Beograd i Dinamik. Takođe, prvih pet ekipa izboriće učešće u Superligi.

"KLS je jača ove godine nego prošle", ocena je Strajina Nedovića, trenera Zlatibora, koji ističe:

"Rezultati u poslednjih par kola, gde su ekipe iz donjeg dela tabele, recimo Novi Pazar, Kolubara ili Dunav, dobijali ekipe iz vrha, pokazatelj su toga da je liga dosta ujednačena i da sve ekipe imaju kvalitet. Napredak je evidentan i to treba konstatovati. Mi se nadamo se da ćemo po povratku iz Domžala za poslednjeg turnira ABA 2 lige, u Čajetini, pred punom halom ostvariti pobedu koja će nam doneti titulu”.


KLS je i ove sezone promoviosao i značajan broj veoma mladih i vrlo talentovanih igrača, poput Milijaševića iz Dinamika, Dušan Radosavljević iz Mladosti i Nikole Topića, koji je je posle birokratske zavrzlame iz Crvene zvezde završio u OKK Beogradu gde je dobio priliku da skuplja dragoceno iskustvo u seniorskoj konkurenciji. Isti slučaj je i sa mladim arbitrima, koje su šira javnost i ljubitelji košarke mogli da upoznaju i na delu vide na velikoj sceni u završnici Kupa Radivoja Koraća, gde su po opštoj oceni odlično obavili svoj posao. Sve to je doprinelo i da se publika vraća u dvorane, a najbolji primer je Subotica, gde je u meču protiv Zlatibora na tribinama bilo više od tri hiljade gledalaca.

I trener Dunava Mitar Ašćerić smatra da je KLS svake godine sve jača. Tim iz Novih Banovaca je u krugu klubova koje se bore za opstanak, zajedno sa ekipama Čačka 94, Slobode, Zdravlja, Novog Pazara i Kolubare.

“Svake godine je sve bolje. U ovoj sezoni smo imali i mnogo mladih ekipa, što je dosta važno. Izdvojio bih OKK Beograd i Dinamik koji igraju sa jako mladim igračima i ti momci su vredni pažnje. Igraju pravu modernu košarku. To je jako lepa stvar. Tu je i Sloboda, koja prosečno gledano ima najmlađu ekipu, ali je zapala u krizu rezultata”, napominje Ašćerić.

On je dodao i da kvalitet utakmica prati i začajno pobiljšanje kvaliteta same organizacije takmičenja, kao i suđenja. U prilog tome govori i podatak da je KLS prva liga u čitavom regionu koja je uvela IRS (Instant Riplej Sistem), ali i određene finansijske olakšice za klubove, koje su najavljene i u budućnosti.

"Pre dve godine promenio se i direktor Lige, posle mnogo vemena došli su i neki sponzori. Ali, progres je proces koji zahteva i vreme. Postoji još stvari koje bi mogle da se urade kako bi se na neki način pomoglo klubovima. Ukoliko klubovi uspeju da naprave bolje ekipe i takmičenje će biti još bolje i mislim da polako idemo ka tome", poručio je Ašćerić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve