Nova vest
Košarka

Sreda, 17.08.2022.

19:15

Srbija promašila pobedu – poklekla u produžetku u Ljubljani

Košarkaši Srbije poraženi su od Slovenije u prijateljskom meču u Ljubljani rezultatom 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6).

Izvor: SS

Autor: SS

Srbija promašila pobedu – poklekla u produžetku u Ljubljani
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Utakmica je rešena u produžetku i posle velike drame u kojoj je Srbija imala prednost od 91:89 u poslednjem minutu dodatnog perioda, potom i dva otvorena šuta Vanje Marinkovića, ali ih nije pogodio i Slovenci su sa linije penala dobili meč.

Ubedljivo najefikasniji igrač susreta bio je Luka Dončić sa 34 poena, devet asistencija i šest skokova, a pratili su ga u pobedničkom taboru Kremen Prepelič i Majk Tobi sa po 16 poena.

U ekipi Srbije Nikola Jokić je bio najbolji sa 26 poena i 12 skokova uz šest asistencija.

Vasilije Micić je ubacio 17 poena i imao osam skokova, Nikola Kalinić 12 poena, Ristić devet, kao i Davidovac koji je imao i 10 skokova.

Luka Dončić je odmah otvorio utakmicu trojkom sa devet metara i preko ruke, dok je sa saigračima u defanzivnom delu odlučio da "biju" Nikolu Jokića i tako ga čuvaju.

Igralo se na granici faula u svakom duelu, svakoj kretnji, a kada je ta granica bivala evidentno pređena, svi domaći igrači su kao po komandi skakali na sunarodnike koji su delili pravdu na ovom meču.

Naravno, sa njima i cela dvorana, pa je od starta bilo jasno da će se vršiti pritisak na svaku sudijsku odluku, kao da je u pitanju novo finale Eurobasketa ove dve selekcije, a ne jedan od prvih pripremnih mečeva.

Srbija je dobro igrala sa Nikolom Jokićem na terenu, čije je prisustvo širilo odbranu Slovenije i unosilo im nemir jer nisu imali nikakvog rešenja za njega.

Kad god je Svetislav Pešić dobro postavio napad sa Jokićem na niskom postu, bilo je puno opcija koje su naši reprezentativci dobro realizovalo.

Problem su bila slobodna bacanja koja su "orlovi" u jednom trenutku šutirali 5/13. Ali, rezultatski priključak uvek je bio prisutan.

Dončić je bio zadržan u prvom poluvremenu na "samo" 15 poena, ali onda u trećoj deonici se u potpunosti razigrao i ubacio još toliko.

Budući da je Goran Dragić odigrao samo pet i po minuta, aa onda se u drugom poluvremenu našao na tribinama sa kačketom i "u civilu", Dončić je imao glavnu ulogu. Ali ne i jedinu.

Povremeno su mu se pridruživali Kremen Prepelič i Jaka Blažič, kao i faulovima opterećeni centar Majk Tobi.

Upravo oni su održavali prednost za Sloveniju, ali koja nijednom nije išla više od pet poena, što dovoljno govori koliko je ovaj meč bio izjednačen.

Srbija je u drugom poluvremenu dobro napadala preko glavnih poluga, Jokića i Micića, a priključivao im se i raspoloženi Dejan Davidovac, uglavnom dobro se nudivši za njihove asistencije.

U poslednjoj četvrtini je Slovenija u više navrata imala +5, a Srbija se isto toliko puta vraćala, da bi u poslednjih minut i po ušla sa pola koša prednosti poenima Jokića sa penala.

Gledali smo rezultatsku klackalicu u preostalom vremenu, da bi sa Jokićevih 1/2 sa slobodnih bacanja Dončić dobio 20 sekundi za poslednji napad. Namestio se na šut za tri, ali je promašio, pa smo otišli u produžetke.

U dodatnih pet minuta je Srbija imala minimalnu prednost i ponovo na oko 90 sekundi pre kraja imala +2.

Ali, nije to sačuvala, iako je na samo pola minuta pre kraja imala dva šuta za tri Vanje Marinkovića koja su mogla da donesu pobedu.

Ipak, nisu prošla, kao ni mnoštvo prethodnih Nemanje Nedovića, koji je imao veliki broj promašaja sa distance ove večeri.

Šutirao je trojke 0/8 i iz igre 1(13, te su i njegovi poeni definitivno su falili ove večeri.

Sva dešavanja iz dvorane "Stožice" pratili smo iz minuta u minut putem Live BLOG-a na B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

486 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d