Nova vest
Košarka

Sreda, 03.08.2022.

12:15

Pešić: Na početku priprema je najbolje, posle ide ono – "ko kosi, a ko vodu nosi"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za medije u Staroj Pazovi.

Izvor: PT

Autor: PT

Pešić: Na početku priprema je najbolje, posle ide ono –
Foto: KSS

Košarkaši Srbije započeli su pripreme za mečeve drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, odnosno Evropski šampionat.

Baza za prvi deo priprema biće im Sportski centar FSS u Staroj Pazovi, gde se ova konferencija za medije i održava.

Konferenciju ste mogli da pratite uz B92.net:

Tok konferencije:

13.39 - "Mi kada govorimo, govorimo ne samo o napadu, nego o odbrani. Mi koji smo zaduženi da pripremimo ekipu. Razgovaram puno sa njim, važno mi je da se što pre prilagodi i prihvati, na koji način može da doprinese u napadu, na koju u odbrani. Njegova pozicija je poznata. Ne želimo da menjamo te dobre navike."

13.36 - "Jokić je došao dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da bude u dobrom fizičkom stanju, on je sredio svoje telo. On je apsolutno fizički pripremljen. Raduje se igranju, to se vidi na svakom treningu, na druženju sa igračima. Igrači se raduju što je tu. Sa Jokićem je situacija dosta povoljna, radi dobro, trenira dobro, dolazi prvi, odlazi poslednji... Treba mu malo da se adaptira na način igre u Evropi, ali znate kako - ako imaš znanje, brže se prilagođavaš, a njemu to znanje ne fali".

13.35 - "Troškovi u centru? Nula. Ne plaćamo. A kada bismo plaćali, to je oko 30-40 hiljada evra. Ne plaćamo ništa i hvala FSS-u. Da smo bili na Kopaoniku ili negde drugde, bilo bi najpovoljnije za Savez", Danilović.

13.28 - "Svakome su ključni prozori na jesen. Evroliga je u tranziciji donošenja odluka, da li će biti novi menadžment... Da sačekamo malo. FIBA isto čeka da vidi ko će voditi Evroligu. Mislim da nema dileme kakav je stav trenerske organizacije, ali to nažalost ne zavisi od nas, niti od KSS ili drugih zemalja".

13.24 - "Iz ove perspektive, videćemo ko će sa kakvim ekipama da igra, naravno Slovenija, Francuska, Španija i Grčka. Tu su i Nemačka, Italija, Turska, ne bih nekoga izostavio, igra se svaki drugi dan".

13.21 - "Bilo bi pogubno za sve kada bismo Pešić i ja imali drugačiji pogled na bitne stvari. Bitno je da se pripremimo, da se ne ponavljam. Tako ja razmišljam, predviđati sa kojom medaljom bismo bili zadovoljni... Mi smo jedinka i bilo bi amaterski sa moje strane, to su sve dobre ekipe, sa odličnim igračima. Idemo korak po korak. Na kraju ćemo da sumiramo da li smo zadovoljni ili nismo", Danilović.

13.19 - "O utakmici sa Grčkom i Turskom ćemo pričati. Ne bih davao ocene i procene. Ima vremena, svaka utakmica je drugačija i svaka je izazovna. Grčka pripada prvoj grupi favorita, biće to dve izazovne utakmice. I jedni i drugi su u dobrom sastavu. Biće čvrtste i jake utakmice, motivirajuće, da u njima vidimo gde stojimo kada je u pitanju evropska košarka, kakav nam je renking pred EP", Pešić.

13.16 - "Radujemo se što je većina tu. Koprivica i Simanić su bolesni, nadamo se da će se za dan-dva priključiti, Jović i Pokuševski - za njih nismo dobili dozvolu. Oni od njih traže da budu tamo u avgustu, verovatno se bore za mesto u ekipi. Ovo ostalo je, imamo iskustva, to su odlični momci, nismo se prikazali u sjajjnom svetlu što se tiče rezultata, ali ti momci koji su napravili taj program... želim da ih podržim, ne samo da su došli, nego su radili najbolje što su mogli. Dosta njih će dobiti šansu, oni treba da budu ono što ekipu čini ekipa. Ekipu ne čini najboljih 12 košarkaša, već oni koji se najbolje slažu. O zvezdama ne pričamo, zvezde su na terenu i tamo će se sve videti", Pešić.

13.14 - "Prerano je praviti velike planove za unapred, treba da podignemo samopouzdanje i da budemo spremni za kvalifikacije", Pešić.

13.07 - "Iza nas je zahtevna sezona, naravno da svi, ne samo mi, već i druge ekipe koje igraju kvalifikacije i EP, i oni imaju pravo na godišnji odmor. Trudili smo se da u razgovorima sa igračima podignemo svest i odgovnornost, da koliko je moguće da vreme sa porodicom provedu spremajući se, kako bi došli u optimalnom stanju. Neko se više potrudio, neko manje, ali dobro... Tu smo mi da ih spremimo. Najvažnije su fizičke pripreme kako bismo izbegli iznenađenja, povrede... Zato imamo fizioterapeute, medicinski tim, zato smo došli ovde gde imamo sve. Ovo je centar gde ima apsolutno sve. Verujem da ćemo ove uslove iskoristiti maksimalno. Biće, što kaže španski trener, "strašno volim početak priprema, onda nemam nikakvih problema... a onda počinju da se donose odluke, ko kosi, ko vodu nosi. Počinju da se igraju utakmice...". Ali tako je svake godine, idemo korak po korak. Kada imaš ciljeve onda si spreman da daš dodatan napor, da se što pre skupimo zajedno i da budemo ekipa".

13.03 - "Počeli smo pripreme. Došli smo u centar, imamo dobre uslove. Svi smo zajedno, a dugo nismo bili. Naravno da je prvi cilj da sve ove igrače integrišemo. Većina nije igrala nikada između sebe ili su igrali vrlo rano. Pored igračke, taktičke, integracije, veoma važno da budemo zajedno, da se družimo, razgovaramo. Ne samo o tome šta nas očekuje, već i o tome kako doći do ciljeva. Šta treba svaki pojedinačno da uradi. Na terenu će se sve videti, zato je teren mesto gde je najvažnije da se da maksimum. Uvek kažem "loše pripreme, loši rezulatati", a dobre pripreme zavise od nas. Učinak, zalaganje, to od nas zavisi. Rezultati, medalje, trofeji, to ne zavisi samo od nas. Ovde smo, tek je početak, radimo pre svega individualno jer po pravilima tek sutra možemo timski da treniramo. To je to", Pešić.

13.01 - "Pre svega, da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju. Razmišljamo o kvalifikacijama za Mundobasket, posle će sve ići svojim redom. Želeo bih da se zahvalim našim poslovnim partnerima, radnicima u Savezu koji su 24 sata u raspolaganju. Fenomenalne uslove su obezbedili i zahvaljujemo se i FSS", Danilović.

12.55 - Očekujemo Pešić da dođe kroz nekoliko minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve