Nova vest
Košarka

Utorak, 07.06.2022.

11:11

Zvezda dobila jasnu poruku od Evrolige

Zvanični sajt Evrolige potvrdio je da je Crvena zvezda osvajanjem ABA lige izborila plasman u elitno takmičenje.

Izvor: LN

Autor: LN

Zvezda dobila jasnu poruku od Evrolige
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zvezda je u finalu ABA lige savladala Partizan sa 3-2 u pobedama.

Time je treću godinu zaredom postala šampion Jadrana i, kako je navedeno na sajtu EL, obezbedila učešće u EL za sezonu 2022/23.

"Crvena zvezda je pobedila Partizan sa 80:77, osvojila titulu i zaradila kartu za 2022/23 sezonu Turkiš erlajns Evrolige", navedeno je.

Šampion ABA lige je pre nekoliko godina ostao bez direktnog plasmana u Evroligu, ali je tada rečeno da će ekipa koja pokori Jadran imati nezvanično, ali sigurno mesto u najboljem klupskom evropskom takmičenju.

Zbog toga nikada nije bilo 100 odsto sigurno da šampion ABA lige, u ovom slučaju Zvezda, ide u EL, ali je to sada, kako stvari stoje, potvrđeno.

Ko će sve igrati u Evroligi?

Evroliga će imati 18 članova naredne sezone, među njima je 12 timova sa dugogodišnjom licencom: Barselona, Real Madrid, Baskonija (Španija), Olimpijakos, Panatinaikos (Grčka), Efes, Fenerbahče (Turska), Makabi (Izrael), Milano (Italija), Žalgiris (Litvanija), Bajern Minhen (Nemačka) i Asvel (Francuska).

Mesto kroz Evrokup izborio je Virtus, kao i prethodne sezone Monako koji ga ja zadržao ulaskom u Top 8, jedno mesto je rezervisano za Albu, drugo za ABA ligu, odnosno Crvenu zvezdu.

Nosilac licence je i moskovski CSKA, ali ostaje veliko pitanje šta će biti sa ruskim timovima u evropskim takmičenjima i da li će "Armejci" igrati u eliti.

Zbog toga bi mogao da postoji još jedan vajld-kard za sezonu 2022/23, a njemu se najviše nadaju Valensija i Partizan, koji su, prema pisanju medija, najveći kandidati za specijalnu pozivnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve