Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 06.06.2022.

19:00

Skandal, prekid, ludnica – Zvezda šampion pred praznim tribinama

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan rezultatom 80:77 u petoj utakmici finala ABA lige.

Izvor: SN

Autor: SN

Skandal, prekid, ludnica – Zvezda šampion pred praznim tribinama
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pet utakmica "rata", skandala, prekida, ali i interesantne košarke, igrači Crvene zvezde postali su šampioni ABA lige u sezoni 2021/22.

Oni su uspeli da savladaju Partizan u finalnoj seriji sa maksimalnih 3-2 i da odbrane tron jadranskog šampionata.

Utakmica je počela izuzetno tvrdo i napeto i u prva dva minuta nismo ni videli koš, sve dok Ostin Holins nije nadmudrio Zagorca i položio za prve poene Crvene zvezde.

Partizan je u prva tri poseda imao tri izgubljene lopte, a Volters još jednom pronašao rupu u odbrani crno-belih, da bi posle šest brzih poena Ledej odgovorio u korist Partizana i smanjio na 6:3.

Kevin Panter potom pogađa prvu trojku i malo otvara igru u prvom kvartalu, da bi baš tada Zvezdina igra usporila i na poene Davidovca odgovorio Avramović za prvo vođstvo Partizana, a onda do kraja deonice gledamo rezultatsku klackalicu.

Uspevala je Zvezda da održi dobru igru, ali su napadi bili previše traljavi što se odrazilo izgubljenom loptom u poslednjem napadu, a Kevin Panter ih je "počastio" trojkom uz zvuk sirene i Partizan "krade" prvu četvrtinu, 18:20.

Druga deonica je počela trojkom Branka Lazića iz levog kornera za novo vođstvo Crvene zvezde, a onda su usledili neki naivni faulovi, poput treće lične greške Nikole Kalinića (drugi faul u napadu na meču) i Zvezda je bila u problemu.

Partizan je tada počeo da se odlepljuje, da bi nakon trojke Kevina Pantera otišao na +7 i tu prednost držao sve dok Holins i Marković nisu probudili crveno-bele pred kraj poluvremena i serijom 6:0 prišli na 33:34.

Ipak, trojkom Zeka Ledeja je prvo poluvreme završeno, pošto je Holins u poslednjem napadu Zvezde ispalio "air ball".

Treća četvrtina je počela sa zakašnjenjem od dobrih pola sata. Sudije su zatražile da se deo tribina isprazni zbog incidenta na kraju druge deonice i ostale duže u svlačionici.

Po povratku na parket, Zvezda je postigla 7 brzih poena, a Partizan 2 i rezultat je glasio 39:39, kada su navijači nastavili da prave incidente nezadovoljni sudijskim odlukama.

Prvo su sudije otišle u svlačionice, pa onda i igrači i zahtevano je da se čitava dvorana isprazni, za šta je bila potrebna još jedna duža pauza.

Meč se nastavio, Lesor je stao na liniju za slobodna bacanja i bio polovičan. Ponovo smo videli bravure Kevina Pantera, ali su pre svega Davidovac, pa i Dobrić uspeli da odgovore Panteru i unesu malo drame.

U poslednju četvrtinu se ušlo sa +1 za Crvenu zvezdu, kada je na semaforu stajalo 59:58. Pred praznim tribinama se Zvezda nekako opustila, uhvatila pravi tempo i preko Mitrovića odmah poentirala za 61:58.

Uspeo je Partizan da se vrati zahvaljujući pet brzih poena Dalasa Mura, ali je Nejt Volters znao kako da mu odgovori – flouterom. Potom Kevin Panter kažnjava lošu odbranu, da bi Marković bio spreman i trojkom vratio vođstvo, 72:70.

Svima je bilo jasno da nas čeka ludnica u samom finišu, a prvo je trojku pogodio Kalinić, da bi Mur sa kontra noge doneo izjednačenje i onda trojka Nejta Voltersa, neki će reći i za kraj 78:75.

U penal seriji, samom finišu, Zvezda je bila bolji rival, rival hladnije glave i nakon promašaja Kevina Pantera došla do šeste titule u ABA ligi i izjednačila se sa Partizanom kao rekorderom jadranskog šampionata.

Najefikasniji je bio Dejan Davidovac sa 15 poena, 12 je imao Nejt Volters, 11 Nikola Kalinić, a 10 Luka Mitrović. U redovima Partizana, 27 poena je imao Kevin Panter, 12 Aleksa Avramović, a 11 Dalas Mur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

606 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve