Partizan i Zvezda u Evroligi? Bertomeu: Nije nemoguće

Đordi Bertomeu, obratio se novinarima na konferenciji za medije u Beogradu.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovogodišnje izdanje završnog turnira Evrolige održava se u Beogradu i prvi čovek takmičenja nalazi se u srpskoj prestonici.

Bertomeu je za medije u Areni govorio o brojnim temama, a glavna je bila višegodišnja licenca Partizana i Crvene zvezde.

"Ova regija je za nas veoma važna. Mogućnost da producira talente je unikatna u Evropi. Zbog toga je za nas važno da fokus bude na ovoj regiji. Činjenica da želimo da dođemo u situaciju gde su svi timovi u Evroligi sa istim statusom, a to je da to bude prioritet. Zato u naredne dve-tri godine želimo da se pridružimo makar pet ili sedam klubova, u zavisnosti od konačnog broja klubova, da svi budu u istom statusu kao 13 klubova koji su vlasnici. To je ideja koju moramo da implementiramo. Da probamo da identifikujemo prave kandidate na tržištu koje može da pomogne rastu košarke i lige. Beograd je naravno jedan od tih planova, imamo dva tima ovde, Partizan i Crvenu zvezdu. Nije nemoguće da imamo dva tima iz Beograda. Ne kažem da je lako. Nemamo mnogo tržišta sa dva tima. Ako spomenemo Nemačku, tu su Berlin i Minhen. Gledamo kako možemo da utičemo na rast tržišta. Beograd je u fokusu", rekao je Bertomeu.

Na pitanje da li će ABA liga imati sigurno mesto, Bertomeu je rekao:

"Specijalne pozivnice se dodeljuju timu koji ima perspektivu iz ugla lige. Nije to uvek kompatibilno sa rankingom jedne lige, u ovom slučaju ABA lige. Ako je pitanje da li će dva tima iz ABA lige igrati u Evroligi biti sledeće sezone - da, moguće je. Šampion ABA lige će igrati u Evroligi sledeće sezone, ali ne postoji garancija za drugoplasirani tim, odnosno finalistu"

Da li će se finansijski sistem Evrolige menjati?

"U sistemu smo u kojem su pravila lošija u odnosu na tržište. Problem je kada neko troši više nego što može da potroši. Mi pokušavamo da izbalansiramo troškove i prihode, to je svrha. Nebalansirani budžeti između klubova postoje svuda, ali jasan je naš cilj i moramo to da uvedemo. Ne želimo da utičemo na pojedinačne ugovore, već da povežemo prihode i troškove. Nema limita za plaćanje igrača, samo morate da imate novac za to. Morate da uzmete u obzir da to ne može da se desi preko noći, moramo da radimo na tome, već imamo predlog, videćemo šta klubovi kaže, čeka nas onda tranzicija pre uvođenja. Ovo nije ništa novo, i pre nekoliko godina smo imali sličan period tranzicije"

EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Evroligu čeka važna odluka vezana za ruske klubove.

"Posle F4 spremamo sledeću sezonu, pravila i propise, plan je do kraja juna, ali u ovom slučaju će morati da se uradi što pre to bolje. Može da se desi da su nam potrebna dva kluba i oni moraju da budu spremni, ali ne mogu da kažem sada"

CSKA Moskva je vrlo važan faktor u celoj priči i čini se da će oni "preživeti" seču.

"CSKA će ostati jedan od deoničara, ali sve zavisi od klubova. Imamo problem sa ugovorom koji ne može da bude ispunjen, ne postoji mogućnost da CSKA prestane da bude deoničar, ali ruskim klubovima je zabranjeno takmičenje dok se ceo sistem vrati u normalu. Kada će se to desiti ne zna se, ali realno da oni ne budu deo naredne sezone u ovom trenutku"

Novo pitanje za Bertomeua ticalo se ruskih klubova, tačnije saopštenja CSKA koje su izdali u kom su rekli da će oni igrati u Evroligi sledeće sezone.

"CSKA ima legitimno pravo da to kaže i nema ništa loše u tome, ali je realnost drugačija. Takva da svi razumeju da to ide izvan kapaciteta Evrolige. Pričamo o sankcijama. Kada smo suspendovali ruske timove, to je bio tužan trenutak za sve, ali je to bila posledica odluka koje su donete. Možemoda diskutujemo, da ulazimo u proces, ali ako klubovi ne mogu da igraju protiv ruskih klubova, jer im njihove države ne dozvoljavaju, onda nema smisla diskutovati. Nekada su te stvari iznad nas, sve dok rat traje. Nadam se da će se završiti rat uskoro."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu