Nova vest
Košarka

Utorak, 17.05.2022.

17:30

ABA liga oko meča Cedevite i Zvezde: Odluka sudija bila je ispravna

Upravni odbor ABA lige izašao je sa saopštenjem povodom odluke sudija u drugoj utakmici serije polufinala između Cedevita Olimpije i Crvene zvezde.

Izvor: B92

Autor:B92

ABA liga oko meča Cedevite i Zvezde: Odluka sudija bila je ispravna
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Susret je završen pobedom Cedevita Olimpije od 88:80, pa će se igrati "majstorica".

Čelnici regionalnog takmičlenja su želeli da razjasne situaciju koja se dogodila u poslednjim momentima četvrte četvrtine, kada je Luka Mitrović na 0.1 sekundi do kraja postigao koš, a dosuđen je i faul i slobodno bacanje koje je iskoristio.

U saopštenju stoji:

"ABA liga želi da informiše javnost da je odluka doneta od strane sudija bila ispravna i u punom skladu sa pravilima FIBA, koja su stupila na snagu 1. januara 2022. godine".

Oni pojašnjavaju da se radi o Članu 8-4 pomenutog pravilnika:

"Sudija mora da donese odluku u konsultaciji sa IRS (sudijsko gledanje snimka) ako je moguće, ako se faul B igrača dogodio pre nego što se oglasila sirena za kraj prve četvrtine."

"Ako je sat pokazivao vreme 0.0 sekundi kada je napravljen faul, odbacuje se lična greška B igrača, a koš A igrača se ne računa. Prva četvrtina je završena. Pošto je sudija komunicirao IRS snimak, štoperica za pauzu se uključuje kako bi se merio interval između četvrtina."

"Ako je sat pokazivao više od 0.0 kada je došlo do faula, koš A igrača će se računati jer je sat zaustavljen u tom trenutku, a B igraču će biti dosuđen faul. A igrač dobija jedno slobodno bacanje. Tokom izvođenja bacanja igrači moraju da budu na mestima koja su određena pravilima. Sat pokazuje preostalo vreme. Meč se nastavlja posle poslednjeg slobodnog bacanja".

"Otuda, kako su sudije donele odluku da se faul dogodio kada je sat pokazivao da je bilo više od 0.0 sekundi, što je bilo evidentno, sudijska odluka koja se tiče šuta Luke Mitrovića je bila u skladu sa pravilima", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve