Nova vest
Košarka

Subota, 12.02.2022.

20:00

Pala je Australija – Srbija ide na Svetsko prvenstvo!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Australiju rezultatom 78:71 u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: SN

Autor: SN

Pala je Australija – Srbija ide na Svetsko prvenstvo!
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Svetsko prvenstvo za košarkašice se igra u septembru 2022. godine u Australiji, a Srbija je izborila svoje mesto među svetskom elitom.

Domaćin Australija i svetski šampion Sjedinjene Američke Države dobile su konkurenciju u šampionu Evrope, reprezentaciji Srbije.

Srbija je utakmicu počela poenima kapitena, Tine Krajišnik, ali su Australijanke preko Stef Talbot uspešno držale priključak.

Odlepila se Srbija malo, poenima Aleksandre Crvendakić na semaforu je stajalo prvo 12:8, pa onda i 16:12 u korist Srbije, pa je usledila Serija Australije za vođstvo 20:18.

Srbija nije želela da ode u svlačionicu sa zaostatkom, pa pravi seriju 6:0 za 24:20, ali Lana Smit pogađa za 2 odmah na početku drugog kvartala, da bi Bek Alen trojkom vratila vođstvo Australiji.

Ivon Anderson izvlači tri slobodna bacanja, koristi dva i donosi novo izjednačenje, 28:28, da bi usledila serija Australije 7:0 i tajm-aut koji je morala da pozove Marina Maljković.

Tempo igre je bio izuzetno visok, Australija je delovala dosta bolje i onda na 2 minuta pre kraja druge četvrtine Stef Talbot dobija isključujuću grešku.

Ona je laktom udarila Jovanu Nogić u lice nakon njene lične greške, što su sudije okarakterisale kao nekošarkaški potez, onaj koji ima nameru da povredi protivnike i jedna od najboljih igračica Australije uz zvižduke odlazi u svlačionicu.

Srbija se malo vratila u meč, ali je opet na poluvremenu imala zaostatak 38:40, ali to za izabranice Marine Maljković nije bila prevelika prepreka, ispostaviće se.

Već na startu trećeg perioda se videlo da će ovo biti izuzetno napeta utakmica, a Ivon Anderson se nije štedela nijednog momenta, a trojkaški post je prekinula Aleksandra Crvendakić, ubacivši drugu trojku Srbije za 49:49.

Nagovešteno je da ćemo gledati dramu, pogotovo kada smo nakon 30 minuta košarke imali rezultat 53:53, pa je bilo jasno da će u četvrtoj deonici biti doneta konačna odluka.

Australija je opet uspela da stigne do prednosti od dva poseda, ali onda na scenu stupa Ivon Anderson, prvo odbranom pa onda i važnim poenima, kapiten Tina Krajišnik i Maja Škorić su bile tu kada je jaka odbrana i koš iz igre bilo neophodno Srbiji.

Ipak, kao momenat kojim je Srbija stekla momentum možemo izdvojiti trojku Saše Čađo za 68:62 na nekih 2 minuta pre kraja. Australija se nije predavala, ali nije uspela da slomi duh Srbije.

Srbija pobedom 78:71 odlazi na Svetsko prvenstvo, a fantastična Ivon Anderson meč je završila sa 30 poena, 12 je imala Crvendakić, 11 Krajišnik, a 9 Saša Čađo.

U ekipi Australije, 18 poena je postigla Samanta Vitkomb, a 15 poena je bio učinak Bek Alen.

Meč mogli ste da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve