Nova vest
Košarka

Sreda, 02.02.2022.

10:30

Šta se dešava u evropskoj košarci?

Da li će se vratiti Suproliga ili će novi rat u evropskoj košarci iznedriti nešto drugačije?

Izvor: SN

Autor: SN

Šta se dešava u evropskoj košarci?
EPA/TOMS KALNINS

Kako saznaje Mozzartsport pominje se mogućnost da Evrokup koji je u vlasništvu Evrolige pređe u ruke FIBA.

Evrokup nije uspevao da privuče veliku pažnju javnosti i sponzora, a na sve to se nadovezao i gubitak publike iz godine u godinu.

Kako u daljem tekstu stoji, Evrokup je poslovao sa minusom od 7.000.000 evra i da je tu finansijsku razliku u kasi nadoknadila Evroliga, a vlasnici koji su bili finansijeri su radi da se reše Evrokupa.

Tada u priču dolazi FIBA koja bi rado prihvatila sve timove Evrokupa, a kako ne bi dolazilo do novih velikih sukova prohodnost ka Evroligi iz Evrokupa bi ostala
kao opcija.

Zašto opcija? Zato što se navodi da bi Evroligu mogli da napuste timovi koji su bili protiv Đordija Bertomeua, dakle Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi i Žalgiris i da se pripoje FIBA takmičenju, verovatno Ligi šampiona.

Nije, čini se, više ni tajna da su pojedini Evroligaši sa stalnom licencom imali određene kontakte sa FIBA.

U kuloarima se pominje da je već održan zajednički sastanak, jer ti klubovi ne vide sreću na duge staze u Evroligi u kojoj imaju jaku "opoziciju" predvođenu španskim klubovima što i potvrđuju vesti da se ni nekoliko meseci po najavljenom odlasku izvršnog direktora Bertomeua na kraju juna, još ne nazire ime njegovog naslednika, navodi Mozzartsport.

Upućeni tvrde, ako se desi taj prebeg, da su španski klubovi na čelu sa Bertomeuom spremni da okrenu list odnosno da ili osveže ili oforme novo takmičenje u koje će ući još nekoliko ekipa sa Pirineja, a u kome bi moglo da se nađe mesto i za još koji tim iz Zapadne Evrope. Praktično usledila bi nova podela Evrope slična onoj iz vremena kada su nastali Evroliga i Suproliga.

O ovim pitanjima zasad niko od zainteresovanih strana ne želi da komentariše javno, kao što svojevremeno niko nije hteo da izađe i kaže da su bili pregovori ili kako su posle rekli razgovori FIBA, NBA i Evrolige dok se ta informacija nije nezvanično pojavila u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve