Nova vest
Košarka

Utorak, 07.12.2021.

13:30

Hezonja: Morate biti drugačiji da biste uspeli

Mario Hezonja je jedan od najuzbudljivijih igrača koje je evropska košarka ikada proizvela.

Izvor: B92

Autor:B92

Hezonja: Morate biti drugačiji da biste uspeli
Foto: Profimedia

Igrač UNIKS-a iz Kazanja govori je za podkast "Krosover" Džoa Arlaukasa o svom razvoju, karijeri i svojim razmišljanjima o košarci sa obe strane Atlantika.

Košarkaški talenat rođenog Dubrovčanina je bio očigledan od njegovih malih nogu.

Do 14. godine morao je da se preseli u hrvatsku prestonicu kako bi nastavio svoj košarkaški rast i tamo je, igrajući protiv momaka koji su bili dve i tri godine stariji od njega, Hezonja naučio mnoge lekcije o tome šta je potrebno da bi se bio profesionalac i u košarci i u životu.

"U Hrvatskoj u generaciji 92/93 imamo 'boler', ne igrače. Loptače... Bio sam klinac pa sam se ugledao na njih. Ovi momci su bili mnogo, mnogo dobri. Morao sam da budem bolji da bih mogao da igram sa njima. Ne da budem bolji od njih
", rekao je Hezonja.

"Nekima od njih trener nije verovao. Neki nisu mogli da priušte da ostanu u Zagrebu. Mnogi kada dođu da žive u Zagreb počinu da se zezaju. Onda krenu piće, droga... Znate kako to ide. Ima mnogo loših primera. Ali ima i dosta dobrih. Znate kako je. Matematika je uvek da retki momci uspeju. Morate biti drugačiji da biste uspeli".

Hezonja se pokazao drugačijim i uspeo je. Pojavila se Barselona i sa 17 godina tinejdžerska zvezda u usponu je dobila novi nivo košarkaškog obrazovanja od trenera Ćavija Paskvala.

"Evropska košarka je veoma različita. Mislim da se ovde nauči svaki detalj i svaki detalj je bitan. Čim utakmica počne bitna je samo pobeda. Veoma je visok tempo, igra se mnogo fizički. Ljudi žele da pobeđuju ovde. Nije važno kako izgledate, koliko postignete poena, koliko skokova, koliko asistencija. Samo pobeda. Bilo je to iskustvo učenja i ja sam veoma sam zahvalan što sam imao Ćavija tamo".


Vremenom, Hezonja se izborio za ulogu u timu i jednom je čak šutirao trojke 8/8 u utakmici španske lige. Tri sezone u Barseloni bile su dovoljne da ostatak sveta uoči njegov talenat.

Orlando Medžik je izabrao Hezonju kao petog pika na NBA draftu 2015. i on je narednih pet godina proveo u NBA ligi.

Za to vreme je nastupao za Orlando, Njujork i Portland. Međutim, poslovna strana NBA je uticala na Hezonju i nakon "balona" 2020. odlučio je da pauzira.

"Duga priča, rekao sam da neću više da radim ovo. U početku sam rekao da ću imati čitavu godinu za sebe. Želim da vratim svoj ritam, u suštini da vratim strast. Bilo je iscrpljjuće i osećao sam se kao osoba koju je nemoguće isprazniti, ali naravno, kada se dogodilo mnogo sra*a i mnogo negativnosti, čak i one najjači se iscrpe. Tako da je bilo nesrećno, ali sam se vratio. I onda sam dobio poziv iz Panatinaikosa".

Hezonja je godinama navijao za Panatinaikos i pomno je pratio grčki tim čak i kada je bio u NBA ligi. Šansa da se vrati u akciju sa "zelenima" bila je upravo ono što je tražio.

Potpisao je ugovor na svoj rođendan, 25. februara, a nedelju dana kasnije debitovao je sa 21 poenom protiv bivšeg kluba Barselone.

Očekivao je da će i ove sezone igrati za PAO, međutim, uprkos usmenom dogovoru, stvari nisu išle po planu i sredinom leta Hezonja je bio primoran da pogleda druge ponude. Prelazak u UNIKS nije bila dilema.

"UNIKS je od prvog dana bio najozbiljniji. Uvek su bili tu. Šta god mi je trebalo, bili su veoma profesionalni. I što je najvažnije, bili su veoma iskreni prema meni. 'Želimo te za ovo, ovo i ovo.' Takođe, trener (Velimir) Perasović mi je pomogao jer mi je striktno rekao, 'ovo je ono što ja želim. Ovo ćemo uraditi. Ovo ćemo sa tobom'. Imao sam plan, imao sam viziju šta ću da radim, što u suštini i radim sada"
, rekao je Hezonja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve