Nova vest
Košarka

Utorak, 14.09.2021.

15:05

Danilović potvrdio: KSS pregovara sa Pešićem

Svetislav Pešić prvi je kandidat za mesto selektora reprezentacije Srbije, potvrdio je Tanjugu predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Izvor: B92

Autor:B92

Danilović potvrdio: KSS pregovara sa Pešićem
Foto: Profimedia

Nakon što je sa Igorom Kokoškovim sporazmno raskinuta saradnja, Danilović je u izjavi Tanjugu rekao da ce KSS učiniti sve da Pešić preuzme kormilo selekcije koju ove jeseni očekuje start u kvalifikacijama za Mundobasket, a naredne godine i učešće na Evropskom prvenstvu.

"Tokom ove nedelje počećemo pregovore sa našim trofejnim strucnjakom Svetislavom Pešićem. Svi znamo koliko je on veliko trenersko ime, tako da nema nimalo sumnje da bi njegovo angažovanje na klupi naše reprezentacije bilo najbolje rešenje", rekao je Danilović i potom dodao:

"Uložićemo maksimalne napore da postignemo dogovor sa gospodinom Pešićem, koji je našoj košarci u prošlosti već doneo istorijske uspehe i trofeje. Iskreno, nadam se pozitivnom ishodu, a o rezultatima tih pregovora javnost ćemo obavestiti u najskorije vreme“".

U bogatoj trenerskoj karijeri Pešić je već obavljao funkciju selektora državnog tima sa kojim je 2001. osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Turskoj, a godinu dana kasnije i titulu svetskog prvaka u Indijanapolisu.

To je ujedno bila i poslednja zlatna medalja za reprezentaciju na velikim takmičenjima. Takođe, Pešić je kao selektor i sa reprezentacijom Nemačke bio šampion Evrope 1993. godine.

Sa klubovima u bivšoj Jugoslaviji, Nemačkoj i Španiji osvojio je čak 14 trofeja u domaćim takmicenjima, a na međunarodnoj klupskoj sceni ima pehare Evrolige, FIBA Evrokupa i Kupa Radivoja Koraća.

Ostao je upamćen i kao tvorac jedne od najtalentovanijih generacija na čelu sa Vladom Divcem, Aleksandrom Đorđevicem, Dinom Rađom i Tonijem Kukočem, sa kojom je 1987. godine u Bormiju stigao do titule juniorskog prvaka sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve