Nova vest
Košarka

Sreda, 23.06.2021.

20:00

Jače su od domaćina i sudija – Srpkinje u polufinalu!

Košarkašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskor prvenstva pobedom u Valensiji nad domaćom selekcijom Španije – 71:64.

Izvor: SS

Autor: SS

Jače su od domaćina i sudija – Srpkinje u polufinalu!
Foto: Profimedia

Izabranice Marine Maljković su prošle kroz pravu golgotu, bile u većem delu susreta u zaostatku, a u finišu su bile jače i od sudijske nepravde koja im je umalo naneta.

Jer, na kraju regularnog dela su koristile "male" faulove, da bi sudije dodelile dva bacanja Španiji kada je Ovinja već bila na zemlji.

No, i posle toga su naše devojke pokazale karakter i snagu, pa i kvalitet, jer su fantastično odigrale u odbrani i lako zatvorile utakmicu.

U polufinalu će igrati protiv reprezentacije Belgije koja je bila bolja od Rusije u neizvesnoj završnici rezultatom 85:83.

Počelo je veoma tvrdo u Valensiji, ali je blaga prednost konstantno bila na strani domaće selekcije.

Sonja Vasić je bila dobro skautirana i zaustavljena na startu, a vođstvo je Španija imala zahvaljujući velikom broju skokova, i u odbrani i u napadu.

Na kraju prve četvrtine bilo je 15:13, a na poluvremenu 27:23 u korist "crvene furije". Srpkinje su pravile veliki broj grešaka, ali su imale priključak.

Treća četvrtina je donela promenu, a unela ju je Nevena Jovanović izuzetnom energijom i sa 10 poena u kratkom vremenskom periodu, od čega dve vezane trojke.

Očas posla je na njenim krilima Srbija preokrenula i povela rezultatom 38:34, ali nakon što je proradio napad, ponovo je odbrana "zakazala".

Španija se raspucala i ponovo vratila prednost koja je varirala između četiri i šest poena.

Pokušavala je Marina Maljković da probudi svoje izabranice i u tome je uspela na dva minuta pre kraja kada su krenule u novu seriju i povratak.

Ivon Anderson je ubacila trojku na minut i po pre kraja za 60:61, a u sledećem napadu je Sonja Vasić poentirala, ali su sudije posle gledanja snimka pokazale da je to učinila za milisekundu prekasno.

Ali, posle još jedne dobre odbrane naših devojaka, Sonja Vasić je ispravila nepravdu i leđnom tehnikom poentirala za 62:61 na 18 sekundi pre kraja.

Srbija je imala čak tri "mala" faula, a kada je na 1,5 do kraja napravila drugi sudije su skandalozno odlučile da dodele dva bacanja Španiji!

Pravda je donekle zadovoljena kada je Ovinja promašila drugi penal, ali je ostala činjenica da su arbitri poklonili produžetak domaćoj selekciji.

Međutim, to ni za pedalj nije poremetilo Srbiju koja je nastavila da "melje" Španiju odbranom i da je čini potpuno nemoćnom,

Na drugoj strani lopta je sve češće bila u rukama Sonje Vasić, naše najbolje igračice i ona je to pretvorila u vođstvo.

Španija je u dodatnih pet minuta postigla samo dva poena sa linije penala, ali je konstantno bila tu, sve do trojke Nevene Jovanović na 10 sekundi pre kraja kojom je sve bilo rešeno.

Vasić je bila najefikasnija sa 19 poena, Anderson je ubacila 17, a Jovanović 15 poena.

U ekipi Španije najviše se istakla Ovinja sa 14, Ndur je imala 12, a Kasorla 11 poena.

Meč Srbija – Španija pratili smo direktno putem Live BLOG-a na B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

225 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d