Nova vest
Košarka

Nedelja, 09.08.2020.

09:35

Dan kada je Jugoslavija zavladala svetom

Na današnji dan pre 22 godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta na Šampionatu u Atini.

Izvor: PT

Autor: PT

Dan kada je Jugoslavija zavladala svetom
EPA-PHOTO/EPA/IVAN IVANOVIC --- DOÈEK ISPRED SKUPŠTINE

Bila je to potvrda nadmoći generacije, kojoj je zbog međunarodnih sankcija, uskraćena prilika da osvoji još pehara.

U finalu u dvorani "Marusi", tadašnja Jugoslavija u oslabljenom sastavu, pobedila je Rusiju (64:62).

Reprezentacija koju je kao selektor predvodio Željko Obradović susrela se i pre takmičenja sa velikim problemima, ali je ipak došla do zlata.

Obradović nije mogao da računa na članove prve petorke sa Olimpijskih igara 1996. u Atlanti Zorana Savića, Predraga Danilovića i Vlada Divca, zbog administrativnih problema nisu igrali Jugosloveni sa grčkim pasošem Predrag Stojaković, Dragan Tarlać i Milan Gurović, dok je Aleksandar Đorđević došao nedovoljno spreman zbog operacije povređene noge.

O tome je za RTS govorio član zlatne generacije Saša Obradović.

"Malo bih se osvrnuo na period pred samo takmičenje, koji svi vi, a posebno ovi momci na ekranu dobro pamte, pogotovo Kopaonik kroz koje smo prošli", počeo je Obradović.

"Sada, možda malo iz neke druge perspektive, gde sam trener, pa malo uporedim nešto što bih možda radio sa mojim igračima... Mi smo sve što se dešavalo na terenu i te kako zaslužili. Mislim da, kroz te paklene pripreme, pa i kroz samo takmičenje je mogla da se vidi ta naša fizička, ali i psihička sprema da osvojimo četvrtu svetsku titulu", dodao je trener Crvene zvezde.

Jugoslavija je na putu do četvrte zlatne medalje u istoriji u grupi B pobedila Portoriko (80:66), Rusiju (82:74 – produžetak) i Japan (99:54). "Plavi" su u drugoj fazi bili bolji od Kanade (95:55) i Grčke (70:56), a jedini poraz na prvenstvu nalena im je selekcija Italije (61:60).

Obradovićev tim je u četvrfinalu pobedio Argentinu 70:62, u polufinalu po drugi put na Mundobasketu domaćina Grčku 78:73 i u borbi za zlatnu medalju ponovo "zbornaju" 64:62.

"Kad se malo podsetiš nekih stvari, vidiš na licima svih nas da je hemija bila dobra. Samo to takmičenje pokazalo je koliko smo bili jaki kao košarkaška nacija jer je praktično stvorena slika da smo ovako veliki uspeh napravili sa, pod znacima navoda, drugom ekipom. Ekipom koja je čekala svoju šansu i na kraju je dočekala. Sebe tu vidim u najvećoj, za mene životnoj ulozi, jer sam dobio pravu priliku i na najbolji način iskoristio", zaključio je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d