Nova vest
Košarka

Sreda, 15.07.2020.

18:05

Dve decenije Partizana u Evroligi FOTO

Košarkaški klub Partizan već 20 sezona deo je evroligaških takmičenja.

Izvor: LN

Autor: LN

Dve decenije Partizana u Evroligi FOTO
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com ©

Evroliga je podsetila na doprinos Partizana u protekle dve decenije.

"Klubovi su motori Evroliginog uspeha Evrolige, time što stvaraju mlade igrače i dovode internacionalne talente kako bi ih spojili u strastveni košarkaški brend kojem nijedan ljubitelj sporta ne može da odoli. U ovom serijalu gledamo protagoniste i momente koji su iscrptali putanju svakog kluba u Evroligi u poslednje dve decenije", glasi najava serijala na sajtu EL.

Crno-beli su tokom protekle dve decenije 13 puta igrali Evroligu, poslednji put sezone 2013/14.

Najveći uspeh su ostvarili 2010. kada su došli do Fajnal-fora u Parizu i bili nadomak velikog finala.

Među najboljih osam uspeli su da dođu dva puta (07/08, 08/09), dok su tri puta prolazili grupu i igrali Top 16 fazu.

Evroliga je priču o Partizanu započela novim trenerom Vladom Šćepanovićem, koji je sezone 2001/02 i 2003/04 predstavljao crno-bele.

Pominje se i bivši trener ekpe Nenad Čanak, koji je za dve evroligaške sezone odigrao 28 mečeva i postigao 241 poen.

Miloš Vujanić je bio "jedan od bisera Partizanove omladinske škole", a evroligaški trag je ostavio odigravši osam sezona u tom takmičenju i osvojivši titulu sa Panatinaikosom.

Nenad Krstić je debitovao 2001. u crno-belom dresu i odigrao tri sezone, a zatim je imao uspešnu NBA karijeru, kao i u dresu CSKA i Efesa.

Đuro Ostojić je takođe nezaobilazni deo beogradskog kluba, s obzirom da je odigrao 40 EL mečeva od 2001. do 2004. i zabeležio 382 poena i 239 skokova.

Luka Bogdanović i Kosta Perović jednu su od igrača koji su se kao veoma mladi oprobali u Evroligi u crno-belom dresu.

Neizbrisiv trag ostavio je i Dejan Milojević, trenutno trener u usponu, koji je dominirao pod reketom tokom dve EL sezone. Tokom prve je imao 20,8 poena i 11,3 skoka po utakmici.

Fenomenalnu statistiku imao je i Predrag Drobnjak, koji je tokom jedne sezone (2006/07) došao do 15,7 poena na 20 odigranih utakmica.

Čak četiri od šest evroligaških sezona u Partizanu je proveo Nikola Peković. Tokom sezone 2007/09 nešto kasnije centar Minesota Timbervulvsa imao je 16,4 poena u proseku.

Iako deluje neverovatno, Novica Veličković je evroligašku karijeru počeo 2005. u Partizanu i igrao sve do 2009. Tokom četvrte sezone u ligi bio je Zvezda u usponu, kao i MVP meseca.

Evroliga takođe navodi i igrače kao što su Milenko Tepić, Slavko Vranješ, Milt Palasio, Jan Veseli, Dušan Kecman, Džejms Gist, Milan Mačvan, Dragan Milosavljević, Terens Kinsi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve