Nova vest
Košarka

Sreda, 01.04.2020.

23:03

"ABA može da se poništi ili Partizan proglasi prvakom – ali ko će u Evroligu?"

Odluka o otkazivanju ili dodatnom odlaganju ABA lige još nije doneta, a kada bude, jedno je sigurno – biće nezadovoljnih.

Izvor: LN

Autor: LN

photo: Vanja Keser/ STARSPORT

Iz tabora Partizana već neko vreme ponavljaju da bi titula trebalo da se dodeli njima jer su u toku prekida bili prvi na tabeli.

Sa druge strane, iz Crvene zvezde dolazi stav da bi o tituli trebalo da se odluči na terenu u bilo kakvom mogućem vidu nastavka sezone.

Povodom situacije u Regionalnom prvenstvu oglasio se, ne po prvi put, direktor Zadra Željko Žilavec.

U jednom prethonom razgovoru on je istakao da je za to da se ABA liga prekine i da kao konačan bude trenutni učinak, ali da njegov klub ne ispadne, iako je u trenutku prekida bio poslednji na tabeli.

On je kao razlog toga naveo da nije fer izbaciti ekipu koja je, teoretski, mogla da izbegne takvu sudbinu. Sve što je bilo potrebno da uradi je da pobedi Crvenu zvezdu u Beogradu, a da Krka ili Mega dožive poraz.

Zanimljivo je da su Zadrani ove sezone kod kuće pobedili crveno-bele, ali u Beogradu nisu ostvarili takav učinak još od 2010, nepunih deset godina.

"Mi smo odavno već izneli svoj stav. Bili smo za poništavanje sezone u Premijer ligi. Nismo za to da nam se dodeli titula prvaka Hrvatske iako smo u trenutku prekida bili vodeći na tabeli. Bilo bi to i sa sportskog i sa moralnog gledišta potpuno nepotrebno i izvan svih uverenja koje barem ja i svi mi imamo u vezi sporta. Naravno da poštujemo domaće prvenstvo i da bi ta titula bila odlična stvar za nas. Vratili smo trofej Kupa 'Krešimira Ćosića' u Zadar i bilo bi lepo vratiti i titulu prvaka, međutim način kako se dolazi do titula bi ipak trebalo da bude sportski i da nema senke, da niko ne može da nam prigovori da li smo to zaslužili ili ne", rekao je Žilavec, prenosi "Zadarski list".

Žilavec navodi da problem oko ispadanja nije sporan kod ostalih klubova, te aludira na to da Zadar ima podršku u predlogu da se ABA narene sezone proširi za dva mesta (sve ekipe iz ove sezone plus dve najboljeplasirane iz ABA 2).

"Čuo sam se telefonski sa kolegama u drugim abaligaškim klubovima i nema tu neke zle krvi. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali na kraju se opet pronađe neko zajedničko rešenje. Oni svi podržavaju Zadar što se tiče donjeg dela tabele, ali problem predstavlja gornji deo".

Ono što bi bilo veći problem od toga kome će trofej u ruke je, verovatno, to kome bi išlo mesto u Evroligi ukoliko bi ga ABA liga dobila.

"ABA liga može da proglasi prvaka po trenutnom stanju, što bi bio Partizan, ili može da poništi celu sezonu. Naravno, najviše se lome koplja na relaciji Partizan – Zvezda. Evroliga je tu kamen spoticanja tj. koji klub bi onda kao predstavnik ABA lige trebalo da igra elitno takmičenje, no u tom slučaju mnogo će zavisiti konačna odluka o sudbini ovosezonske Evrolige. I zato se čeka da se iskristališe neko, nazovimo ga tako, idealno rešenje koje bi sve zadovoljilo", zaključuje Žilavec.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d