Nova vest
Košarka

Četvrtak, 26.03.2020.

18:32

"Gledam sve utakmice Arsenala, 'prešišali' su ih evropski i engleski timovi"

Košarkaš Manrese Luka Mitrović pričao je o trenutnoj situaciji tokom pandemije koronavirusa, ali i o fudbalu.

Izvor:

Autor:

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Bivši kapiten Crvene zvezde trenutno se nalazi u samoizolaciji u Španiji.

Mitrović je otkrio za koga navija u Engleskoj, šta poseduje od dresova u svojoj kolekciji, da li mu se sviđa upotreba VAR tehnologije...

Luka Mitrović je dao opširan intervju za blog "Sveti Engleski fudbal (St.EF)", u kojem je pričao uglavnom o fudbalu.

Ali, za početak, situacija u Španiji.

"Pa situacija u Španiji je blago rečeno loša. Pogoršava se svakim danom. I sve ide ka tome da će premašiti Italiju po broju zaraženih i broju žrtava. Uvedeno je vanredno stanje pre desetak dana i ništa sem marketa i apoteka ne radi. Naravno, ograničeno je i kretanje ljudi osim u slučajevima odlaska u markete i apoteke ili uz pomoć nekih posebnih dozvola. Tako da vreme uglavnom provodim kući, naravno osim kada treba otići u nabavku. Ubije se vreme. Igra se Football Manager, gledaju se serije. Trenutno gledam Narkosa. Malo sam zakasnio sa njim, nisam gledao, pa sada koristim priliku da ga odgledam", kaže krilni košarkaš.

Sa treninzima nastavlja od kuće, uz program kondicionog trenera.

"Što se tiče treninga, dobijamo treninge od kondicionog trenera. Dobili smo tu nekih par rekvizita za treninge, pre nekoliko dana smo dobili kućni bicikl iz teretane, tako da imamo neke minimalne uslove za rad u stanu koliko je to moguće. Nije to ništa specijalno i ništa puno ne možete da uradite, ali čisto malo da se ostane u kakvoj takvoj fizičkoj spremi i malo ubije vreme", objašnjava Mitrović.

Šta misli o prekidu sezone?

"Pa razmišljajući kao igrač, iz ugla sportiste, ne samo košarkaša, mislim da je najlogičnije da se takmičenja ne nastave. Ne znam koliko je to izvodljivo, ali mislim da svi igrači to priželjkuju, onako tajno, jer ko zna koliko će sve ovo potrajati. Vidiš da ovo sve polako izmiče kontroli, niko nema predstavu koliko sve ovo može da potraje. Čak i kada bi se sve ovo smirilo i kada bi se nastavilo, to bi bilo posle dva meseca netreniranja i sedenja kući. Stvarno ne znam na šta bi to ličilo. Ne daj Bože i nekih povreda posle tolike pauze, kakav bi i kvalitet bio, a verovatno bi se igralo i bez publike… Ali u slučaju da se prvenstva prekinu jako teško će biti doneti ispravnu i fer odluku kako bi svi bili zadovoljni. Neko će sigurno biti oštećen kakva god odluka da se donese. Sa druge strane, svi smo svesni kakav će ovo ekonomski uticaj imati na sve klubove, sve federacije, sve lige i s toga sam mišljenja da će se učiniti sve da se prvenstva završe. Da li po nekom drugom formatu, skraćenom formatu, ne znam, ali ići će se ka tome. Ovako igrački gledano, ne samo igrački, već i logički iz nekog neutralnog ugla, sve vodi ka tome da se ne nastavi. Nadam se da će se odluke donositi sagledavajući sve faktore", opširno je odgovorio igrač Manrese.

Luka Mitrović pričao je o ljubavi prema fudbala.

Veliki je navijač Arsenala.

"Sve je počelo u osnovnoj školi, kada smo bili klinci. Ono kada više nisi više mali dečak, pa počinju više da te interesuju neke muške stvari, između ostalog i fudbal. Drugar i ja smo počeli u to vreme da simpatišemo Arsenal. Tada su, zaista, igrali pa verovatno i najlepši fudbal, po čemu su bili i prepoznatljivi. Osvojili su onu titulu, igrali su finale Lige šampiona. Tako je počelo. Nije bilo nekog izdvojenog momenta kada sam počeo da navijam i volim Arsenal, prosto se samo desilo. I sada gledam sve utakmice, kada god sam u prilici i nemam neke obaveze. Nažalost, još uvek nisam pogledao nijednu njihovu utakmicu uživo. Čak nisam bio tu ni kada su igrali protiv Zvezde. To je možda i bila najbolja prilika. Ovog leta sam imao neke planove da izvadim vizu za Englesku i da pokušam da uhvatim početak Premijer lige u avgustu, ali posle svega ovoga videćemo šta će se dešavati. Verovatno neće biti ništa od toga. To mi je jedna od velikih neostvarenih želja, ali da bi ugođaj bio potpun, to mora da bude u Londonu.", objašnjava Mitrović.

Pričao je i o kolekciji dresova.

"Što se tiče ovih originalnih, koje su nosili igrači, imam dres Filipa Đorđevića iz Lacija, mog poznanika Andrije Pavlovića iz Kopenhagena, dres Kučke iz Milana. Jedan od najvredniji, i pored toga što nije originalan, je dres Ćabija Alonsa sa njegovim potpisom iz njegove poslednje sezone u Bajernu, pre nego što se penzionisao. Trudim se da to ne budu mejnstrim dresovi, već da to bude kolekcija nekih manjih timova, nekih zanimljiva igrača. Imam Evandra iz Hala, Jaje Turea iz Olimpijakosa… To su onako neki od zanimljivih koje imam"

Šta misli o Arsenalu u ovoj sezoni?

"Što se tiče Arsenala, jako loša sezona. Ne samo ova, nego neki prethodni period. Daleko ispod očekivanja. Nešto je kao krenulo na bolje dolaskom Artete, ali mislim da igrački kadar mora da pretrpi značajnije promene da bi se nešto desilo. Nije samo tu do trenera. Nadamo se, kao i svake sezone, da će sledeća biti bolja (smeh). Jednostavno prethodnih godina, u ovom današnjem fudbalu sa ovim ulaganjima, engleski i evropski timovi su ih žargonski rečeno “prešišali”, tako da je nemoguće funkcionisati danas i biti kompetativan ako ne ulažeš veliki novac", rekao je košarkaš.

Zašto je Nemanji Dangubiću poklonio dres Minjolea?

"Evo jedna zanimljiva priča. U znak tog našeg rivalstva sam mu za jedan njegov rođendan preko mog poznanika i bivšeg fudbalera Crvene zvezde Marka Grujić, obezbedio Minjoleov dres sa potpisom, jer je Danguba pre košarkaške karijere imao neuspešnu karijeru golmana"

Da li je za upotrebu VAR-a u fudbalu?

"Pa ne znam šta bih ti rekao po tom pitanju. Svakako osetljiva tema ove sezone. Po meni nekako mnogo više negativnih nego pozitivnih utisaka. Utakmica gubi neku draž, neki ritam sa tim stalnim prekidanjima. Kao što su i u košarci, između ostalog, pre nekoliko sezona uveli video proveravanje odluka. Ne znam, nekako kao da se odgovornost skida sa sudija. Znajući da uvek mogu da provere svoje odluke. Mislim da fudbal treba ostaviti igračima i sudijama, kao što igrači prave greške, tako može da se desi i neka sitna sudijska greška. Ako smo dosad živeli bez VAR-a, mislim da možemo i od sada. Tako da, ja sam iskreno, koliko god da je možda više fer i da manje ošteti neke timove time što se sviraju ti ofsajdi od po centimetar-dva, ipak stara škola i više sam za to da na fudbal utiču ljudski faktori", rekao je za kraj Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve