Nova vest
Košarka

Petak, 06.03.2020.

11:54

"NBA nam uzima mlade igrače, a onda dođu Amerikanci manjeg kvaliteta"

Proslavljeni srpski stručnjak Dušan "Duda" Ivković govorio je o stanju evropske košarke.

Izvor: LN

Autor: LN

Photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

On je u jednom intervjuu opširno pričao o stanju u Evropi i uporedio ga sa stanjem u NBA ligi.

Ivković, koji se povukao iz trenerskog posla 2016. godine, misli da evropska košarka u krizi.

"Ne bih rekao da je evropska košarka u krizi, ali je očigledno da je NBA toliko jaka da je nemoguće takmičiti se s njom i da ona skuplja najbolje igrače širom sveta", izjavio je Ivković za "sports.ru", koji objašnjava da je odavno cifra koju timovi po sezoni plaćaju svojim igračima preko 100 miliona.

Osvajač dve titule prvaka Evrope kao trener kaže da bi evropski klubovi i treneri trebalo da budu ponosni ako im igrač završi "preko bare".

"Meni izgleda kao da bi svi naši igrači trebalo da odu tamo – svaki trener bi trebalo da bude ponosan što je njegov igrač u NBA. Trenirao sam mnogo generacija igrača i svi su oni otišli tamo – od (Vlada) Divca i (Dražena) Petrovića, do (Bogdana) Bogdanovića i (Miloša) Teodosića. Veoma sam srećan zbog njih. Kada je igrač spreman trebalo bi ga pustiti da ode u NBA. Sada svi mladi igrači odlaze, draftuju ih iz škola i univerziteta", dodaje Ivković koji ističe da su zbog toga evropski klubovi u problemu.

"Jasno je da je veoma teško evropskim klubovima, jer im mladi igrači odlaze, a menjaju ih Amerikanci nižeg nivoa. Situacija jeste teška".

I pored svega navedenog, Ivković još jednom ističe da kriza ne postoji.

"Pogledajte Evroligu: Širi se, takmičenja postaju sve zanimljivija, dvorane su pune. Ali, kao član tehničke komisije FIBA, ja mogu da procenim nivo košarke i deluje mi kao da bi trebalo da bude veći".

Ivković je trenersku karijeru počeo 1968. godine, kada je košarka bila drastično drugačija, ali on konstantno podržava promene.

"Moramo da prihvatimo da se košarka menja. Mene su jednom pitali o promeni pravila i ja sam im tada rekao da su evropski igrači veoma lenji i dam oramo da prilagodimo pravilo o 24 sekunde. Prvi put sam igrao protiv NBA tima 1998., protiv Boston Seltiksa sa Lerijem Brdom, Denisom Džonsonom, Kevinom Mekhejlom... Veoma talentovan tim, ali ono što je najbintije je dad su sva bacanja dali na kraju svojih poseda. Tada sam ja predložio da ekipa mora da napusti svoj deo terena posle osam sekundi. Svima se svidelo to pravilo, tako da su ga tada uveli u NBA", otkriva Ivković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve