"NBA je mafija, ja to smem da kažem jer me ne zanimaju" VIDEO

Željko Obradović, proslavljeni košarkaški trener, govorio je o nesuđenom odlasku u NBA ligu i njenom ponašanju prema Evropljanima.

LNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Obradovića su mnogi tokom karijere priželjkivali u NBA ligi, ali se to do sada nije desilo - a verovatno ni neće.

Najtrofejniji i verovatno najuspešniji evropski trener svih vremena imao je kontakt sa određenim NBA klubovima, ali ga nijedna opcija nije preterano privukla.

"Nije bilo ozbiljno (otići u Detroit) u tom trenutku. Znate da sam dobar prijatelj sa Džoom Dumarsom i Dimitrisom Itudisom, a kada smo napustili Panatinaikos bili smo mesec dana u NBA, gledali smo njihove treninge, uvek zajedno", kazao je Obradović u intervjuu za "Sportando".

ŽOC konstatuje veličinu NBA lige, ali kaže da ne želi iz Evrope.

"Sada sam zadovoljan životom u Evropi i ne mislim o NBA. Znam da je to najbolja liga na svetu i da je organizacija neverovatna, ali Evropa je proces – bolji smo svake svake sledeće godine... Nemoguće je stići ih zbog novca koji se tamo ulaže, ali je Evroliga na jako visokom nivou. Ova naša košarka je možda zanimljivija od NBA, to zaista misli dosta ljudi", dodaje Obradović.

Prošlog leta prvi evropski trener kao glavni jedne ekipe postao je Igor Kokoškov, kada je preuzeo Finiks Sanse.

Njegov mandat nije dugo trajao, a Obradović se nada da će trend evropskih stručnjaka u NBA biti sve veći i veći.

"Nadam se da će jednog dana jedan evropski trener otići u NBA i pokazati im sve naše veštine - već sada je dosta trenera iz Evrope spremno za to. Prisetite se šta se desilo pre toga: Majk Dantoni je Amerikanac, a rođen je i odrastao u Evropi, Dejvid Blat je Amerikanac, treći Igor Kokoškov koji je tamo radio 20 godina pre nego što je dobio priliku da vodi NBA tim", kaže Obradović i objašnjava zašto u toj ligi nema trenera iz Evrope:

"Nema evropskih trenera. Znate zašto – zato što je NBA mafija".

Osvajač devet evroligaških titula je i obrazložio svoje mišljenje.

"Ne daju trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome. Ja smem da kažem jer me ne interesuju. Imam prijatelje u NBA, radili smo preko leta, dolaze na treninge, u stalnom smo kontaktu, ali... Sve poštovanje za NBA koja je najbolja liga na svetu, ali moram da kažem da mnogo evropskih trenera može da radi tamo. Tako je. Mene lično ne interesuje da budem trener tamo".

Ovog leta iz Željkovog Fenerbahčea "preko bare" je otišao Marko Gudurić, a srpski trener nije imao ništa protiv.

"Uvek pričam o Guduriću. Imali smo ugovor sa njim i pitao sam ga da li hoće da igra u NBA? Ako hoćeš - idi, nemam nikakav problem. Znam da je to u glavama mnogih igrača. Isto je i sa Melijem, zvao me je zbog ponude iz NBA, pre toga i Bjelica, Bogdanović, Vonamejker...", zaključio je Obradović koji je podvukao rekavši da postoji "kontra-smer", kada Amerikanci bez dosta minuta u NBA dolaze u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.