Nova vest
Košarka

Sreda, 27.11.2019.

12:00

Borba za Tokio: Dominikana, Novi Zeland, pa možda Italija, košarkašice sa SAD

Muška i ženska košarkaška reprezentacija Srbije saznali su rivale u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Borba za Tokio: Dominikana, Novi Zeland, pa možda Italija, košarkašice sa SAD
Photo by Zhong Zhi/Getty Images

Srbija je domaćin oba turnira, a glavni rival košarkašima će najverovatnije biti selekcija Italije.

U našoj podgrupi biće reprezentacije Dominikanske republike i Novoog Zelanda, dok su u podgrupi sa Italijom još Portoriko i Senegal.

Pročitajte još Kokoškov za B92: Bez bombastičnih obećanja, Srbija je jedinstvena

Kvalifikacije su na programu 23-28. juna 2020.

U muškim kvalifikacijama učestvuju 24 selekcije koje su raspoređene u četiri grupe sa po šest timova.

Svaka kvalifikaciona grupa je podeljena na dve podgrupe od po tri tima, iz kojih će po dva tima ići u polufinale, a onda će pobednici u finalnom meču voditi borbu za plasman na OI.

Samo pobednici kvalifikacionih turnira u Beogradu, Kaunasu, Splitu i Viktoriji će izboriti plasman na Igre u Tokiju.

Očekujemo da u finalu u Beogradu igraju Srbija i Italija, nama dobro poznati rival koga smo na nedavnom SP u Kinu savladali sa ubedljivih 92:77.

Dominikanska republika je na Mundobasketu zauzela 16. poziciju u generalnom plasmanu sa dve pobede iz pet mečeva, nadigravši Jordan (80:76) i Nemačku (70:68) u prvoj fazi.

Dominikana je bila nemoćna protiv Francuske (56:90) i Litvanije (55:74), dok je namučila četvrtfinalistu turnira Australiju (76:82).

Novi Zeland je u Kini savladao Crnu Goru 93:83, a doživeo tesne poraze od Brazila (102:94) i Grčke (103:97). U razigravanju za plasman je razbio Japan 111:81, a potom iznenadio Tursku 102:101.

I Portoriko nam je bio rival u Kini, slavili smo ubedljivih 90:47 u drugoj fazi. Portorikanci su poraženi od Italije 94:89 posle produžetka, bolja od njih je bila i Španija 73:63, dok su nadigrali Iran 83:81 i Tunis 67:64.

Senegal je u Kini doživeo svih pet poraza redom od Litvanije 101:47, Australije 81:68, Kanade 82:60, Nemačke 89:78 i Jordana 79:77.

Košarkašice sa Amerikankama u grupi

Košarkašice Srbije bi trebalo da imaju lak put ka Tokiju.

U kvalifikacionoj grupi koja će igrati u Beogradu, rivalke će biti moćne Amerikanke, te selekcije Nigerije i Južne Koreje.

U grupi u Buržu su Francuska, Brazil, Australija i Portoriko, u Fošanu su Kina, Velika Britanija, Španija i Mozambik, a u Ostendeu Belgija, Kanada, Japan i Švedska.

Iz svake grupe na Olimpijske igre plasiraće se po tri od ukupno četiri ekipe sa svakog turnira, dok će izuzetak biti u grupama gde su SAD i Japan (pobednik Svetskog prvenstva i domaćin).

I te grupe (Beograd i Ostende) će poslati po tri ekipe na Olimpijske igre, ali će zagarantovano mesto među te tri imati upravo Amerikanke i Japanke, tako da će pored njih iz tih grupa ići još dve.

Kvalifikacije su na programu 6-9. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve