Nova vest
Košarka

Sreda, 20.11.2019.

09:42

Evroliga gleda na budućnost, a ABA liga je prošlost

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu još jednom je potvrdio da želi da "zatvori" Evroligu.

Izvor: LN

Autor: LN

Evroliga gleda na budućnost, a ABA liga je prošlost
EPA-EFE/David Aguilar

Bertomeu je govorio o planovima za budućnost svog takmičenja i potencijalnim promenama u narednom periodu.

On je, ovoga puta još jasnije, potvrdio da želi potpuno da se odvoji od nacionalnih prvenstava i davanja mesta pobednicima istih u Evroligi.

"Naša vizija je Evroliga sa 16 ekipa sa licencama i dve ekipe koje će se kvalifikovati putem Evrokupa. Želimo da podignemo naše standarde i kvalitet našeg proizvoda. Cilj je da imamo Evroligu koja će biti mnogo ekonomski stabilnija", rekao je Bertomeu pred utakmicu Armanija i Makabija u utorak.

Španac je govorio i o mogućnosti da Virtus iz Bolonje dobije jednu od pomenutih licenci.

"Postoji šansa da dosvoje Evrokup (i da se tako plasiraju u EL). Priča o dugoročnoj licenci je drugačija. Zavisiće dosta od poboljšanja klupse infrastrukture, a to je projekat koji su već otpočeli. Ipak, nije to lako uraditi za samo dve-tri godine. Kao što je i slučaj sa Valensijom, taj klub ima aspiracije, stabilnost i sposobnost da to uradi. Ali potrebna vam je i mnogo bolja arena kako biste imali održiv biznis",
dodao je Bertomeu.

Spekulacije da će Virtus dobiti licencu Evrolige kruže već neko vreme i najverovatnije ćemo u budućnosti klub za koji nastupaju Miloš Teodosić i Stefan Marković, a koji vodi Aleksandar Đorđević, gledati među elitom.

Samim tim i realnošću da pobednici domaćih prvenstava uskoro neće moći u Evroligu postaje sve jasnije i jasnije da članovi ABA lige, kao što su Crvena zvezda i Partizan, neće imati zagarantovano mesto u eliti osvajanjem Regionalnog prvenstva.

Novi sistem takmičenja mogao bi da stupi na snagu već za dve sezone, dok su od naredne uvedene promene i pobedniku ABA lige neće ići zagarantovano mesto u Evroligi, ali se očekuje da dobije "specijalnu pozivnicu" koja je usmeno obećana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d