Srbija želi organizaciju kvalifikacija za OI – ovo su ključni datumi

Kvalifikacioni košarkaški turnir za Olimpijske igre na programu je u krajem juna 2020. godine, a ko će biti domaćin saznaćemo u roku od mesec i po dana.

PTIzvor: B92
Podeli
Photo by Zhong Zhi/Getty Images
Photo by Zhong Zhi/Getty Images

Prvi čovek Sportanda Emilijana Karšija na zvaničnom Tviter profilu napisao je nezvanične podatke koji umnogome interesuju srpskog navijača.

Srbija nije uspela da se plasira na Igre putem Svetskog prvenstva, pa će morati da igra kvalifikacije – baš kao i pre tri godine.

do 4. oktobra će biti poznati kandidati

15. novembra poznati domaćini

25. novembra žreb

učestvuje 24 ekipe, četiri grupe po šest učesnika

samo pobednici idu na Olimpijske igre

za organizaciju potrebno 2,1 miliona evra

kvalifikacije su od 23. do 28. juna 2020.

Prema informacijama koje ima Karšija, do četvrog oktobra biće poznati kandidati, među kojima će verovatno biti Srbija.

"Pričao sam sa predsednikom države da se kandidujemo za domaćinstvo. Imamo apsolutnu podršku države, kako finansijku, tako i organizacionu. O šansama nećemo sada da pričamo, na to smo se već opekli", rekao je Predrag Danilović pre nedelju dana.

Kada se podnese kandidatura, sledi mesec dana iščekivanja, a konačna odluka, koje će četiri države biti domaćini, biće doneta 15. decembra.

Deset dana kasnije na programu je žreb u kojem će biti 24 reprezentacije: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Južna Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj, Venecuela.

Pored toga, za organizaciju kvalifikacionog turnira potrebno je nešto više od dva miliona evra.

Na OI već se plasiralo osam ekipa: Japan (kao domaćin), Argentina, Australija, Francuska, Iran, Japan, Nigerija, Španija i SAD. Dodatne četiri biće poznate posle kvalifikacija, što znači da će samo pobednici kvalifikacionih grupa igrati u Tokiju.

Kvalifikacije se igraju od 23. do 28. juna, a OI su na programu od 25. jula do 9. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.