Nema samo ABA liga "zagarantovano" mesto u Evroligi

Posle ABA lige, i regionalna VTB liga je otkrila da postoje garancije da će imati mesto u Evroligi.

LNIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images/Jeremy NG
Foto: Getty Images/Jeremy NG

* ABA liga bez mesta u Evroligi od 2020!

Evroliga je nedavno otkrila promenu pravila prema kojoj su nacionalna prvenstva ostala bez zagarantovanih mesta u njihovom takmičenju.

Uz 11 vlasnika A licence, od sezone 2020/21 planirano je da se u EL takmiče dve ekipe sa već postojećim specijalnim pozivnicama (Bajern i ASVEL), finalisti Evrokupa, kao i tri nova, jednosezonska "vajld karda".

"Ne plašimo se da će CSKA biti jedini klub iz VTB lige koji će igrati Evroligu u sezoni 2020/21. Postoji principijelni dogovor da će pobednik lige (ili finalista ako CSKA bude šampion) dobiti vajld-kard naredne sezone. Novi sistem licenciranja ne bi trebalo da utiče na ekipe nivoa kao što je naša", otkrio je generalni direktor VTB lige Ilona Korstin.

Prethodno je garancije da će pobednik lige dobiti jedan od tri jednokratna "vajlda karda" dobila Jadranska liga, prema rečima potpredsednika takmičenja Domagoja Čolovića.

Ako su navodi VTB i ABA lige tačni, to znači da će Evroliga naredne sezone dodeliti samo jednu istinsku specijalnu pozivnicu, kao što je slučaj bio ove, ali i nekih prethodnih sezona.