Nova vest
Košarka

Četvrtak, 11.07.2019.

16:10

ABA liga bez mesta u Evroligi od 2020!

Regionalno košarkaško takmičenje ABA liga od sezone 2020/2021 neće imati zagarantovano mesto u Evroligi, odlučili su akcionari kompanije "ECA".

Izvor: PT

Autor: PT

ABA liga bez mesta u Evroligi od 2020!
EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Na sastanku u Minhenu ljudi koji upravljaju Evroligom odlučili su da promene sistem ulaska u elitno evropsko košarkaško takmičenje.

Nama najzanimljivija je odluka da pobednici domaćih i regionalnih liga više nemaju zagarantovano mesto.

Prethodnih godinama četiri vize za Evroligu bile su rezervisane za najbolje u španskom i nemačkom šampionatu, kao i ABA i VTB ligi. Od sezone 2020/2021 to neće biti slučaj, već će se deliti tri specijalne pozivnice.

U saopštenju se navodi da će klubovi iz ABA lige imati prioritet u dobijanju "vajld-karte", međutim pitanje je po kom principu će se deliti karte.

Takođe, odlučeno je da dve najbolje ekipe iz Evrokupa idu direktno u Evroligu, što je promena u odnosu na prethodne godine, kada je samo pobednik drugog po ranga evropskog košarkaškog takmičenja išao u elitu.

Evroliga će izgledati ovako u sezoni 2020/2021:

11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)

2 dvogodišnje "vajld-karte" (Bajern, Asvel)

- 3 jednogodišnje "vajld-karte"

- 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

240 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve