Nova vest
Košarka

Nedelja, 30.06.2019.

18:44

"Mi Srbi osećamo 'vatru' igrajući za reprezentaciju, kada se setim Jugoslavije..."

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, opširno je govorio o problemima košarke u današnje vreme.

Izvor: LN

Autor: LN

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Đorđević je nedavno završio sezonu sa Virtusom iz Bolonje, sa kojim je došao do trofeja FIBA Lige šampiona.

Naredni pohod proslavljenog srpskog košarkaša i trenera biće vođenje Srbije na Mundobasketu u Kini (31. avgust-15. septembar).

Selektor "orlova" je izrazio nezadovoljstvo prema FIBA "prozorima" kroz koje je svaka ekipa morala da prođe kako bi se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo.

"FIBA 'prozori' su stvorili veštački poredak. Najbolji igrači uvek moraju da igraju za reprezentaciju i mislim da je to obaveza prema sistemu, sponzorima, institucijama i navijačima", izjavio je Đorđević za "Gazzetta dello Sport" i osvrnuo se na to koga će pozvati na SP:

"Za Svetsko prvenstvo pozvaću mnoge igrače, uključujući i one iz NBA".

Dodao je da je igranje za reprezentaciju veoma bitna stvar.

"Igrati za reprezentaciju je važno i pokazuje najveći napredak. Mi, Srbi, i dalje osećamo 'vatru' igrajući za reprezentaciju. Sećam se šta sam osećao kada je Jugoslavija osvojila SP u Manili 1978. godine. To mi je pomoglo da porastem kao igrač, a onda i šampion. Pričam o emotivnom momentu koji je to ostavilo na 11-godišnjeg dečaka koji je sanjao da uradi nešto bitno sa reprezentacijom – ne za novac, slavu ili bogatstvo, već samo zbog sportske ambicije", istakao je Đorđević.

"Sale nacionale" je pričao i o tome šta očekuje Virtus naredne sezone.

"Virtus trenutno može da se nazove istorijskim 'second-hand' Ferarijem. Želim da tog Ferarija transformišem u potpuno novog. Svi vide Virtus kao slavni klub iz prošlosti, ali mislim da to može da se promeni. Svi bi voleli da vide finale (Serije A) između Virtusa i Olimpije Milano. Ja živim i radim da bi se to desilo", zaključio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve