Nova vest
Košarka

Utorak, 11.06.2019.

14:36

"Visinom prosečnog čoveka je hodao među divovima" VIDEO

Nakon 18 sezona u NBA ligi, legendarni Toni Parker odlučio je da okači patike o klin, jer kako sam kaže "više ne može da bude Toni Parker".

Izvor: MT

Autor: MT

(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Francuski košarkaš je najveći deo svoje karijere proveo u San Antoniju, čak 17 godina, osvojivši četiri titule, a 2007. godine je bio proglašen najkorisnijim igračem finalne serije.

Parker je u najjačoj ligi sveta odigrao 1.254 utakmice, a prosečno je beležio 15.5 poena, 5.6 asistencija i 2.7 skokova. Svoju poslednju sezonu odigrao je u ekipi Šarlot Hornetsa.

"Poslednja sezona u Šarlotu je bila veoma čudna za mene. Iako sam bio zadovoljan životom u Šarlotu, nostalgija za Teksasom je bila prisutna. Nakon utakmice sa Majamijem u martu ove godine, znao sam da je to – to. Kraj, idem u penziju. Mnogo je stvari uticalo na moju odluku, pomislio sam, ako već ne mogu da budem Toni Parker i da igram za titule, onda neću više ni da se bavim košarkom", kaže Parker.

Parker je svoju profesionalnu karijeru počeo davne 2000. godine, kada je, na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Zadru, predvodio reprezentaciju Francuske do zlatne medalje.

Koliko je zapravo ova ekipa bila talentovana, govori podatak da je, pored Parkera, čak četiri igrača iz te selekcije napravilo NBA karijere – Roni Turijaf, Mikael Pijetrus, Boris Diao i Jakuba Dijavara. Nešto kasnije, kada je to uspeo da ponovi i u seniorskoj konkurenciji, ostvario je svoj životni san.

Ipak, na ostvarenje tog sna, legendarni plejmejker je morao poprilično da sačeka. Na šest uzastopnih šampionata Evrope, Parker je ostajao praznih ruku. Najbolnije je bilo 2005. godine u Beogradu, kada su Grci uspeli da u poslednjem minutu polufinala nadoknade sedam poena zaostatka i da trojkom Dijamantidisa tri sekunde pre kraja rastuže "Trikolore".

Parkera i ekipu delimično je utešila bronza do koje su došli ubedljivom pobedom nad Špancima, a Toni sa ovog prvenstva ima dve uspomene.

"Najpre, ono najvažnije i najdraže - bila je to moja prva medalja u seniorskoj reprezentaciji. Njen značaj je utoliko veći što je to bila i prva za Francusku posle skoro pola veka. Drugo čega se živo sećam i danas jeste nezaboravna utakmica protiv Grčke u polufinalu, kada smo imali pobedu u rukama, ali su Grci iskočili niotkuda i ušli u finale umesto nas. Dimitris Dijamantidis pogodio je trojku u poslednjem sekundu i pobedili su nas. To se urezalo doboko u mom pamćenju", kaže Parker.

Toliko dugo čekana titula šampiona Evrope stigla je 2013. godine. Tzv. "Parkerova generacija" nije briljirala u prve dve faze turnira u Sloveniji, ali su igrama u eliminacionim mečevima apsolutno zaslužili prvi trofej za Francusku na bilo kojem od tri najznačajnija međunarodna takmičenja (EP, SP, OI). U finalu deklasirana je Litvanija (80:66), dok je Parker nagradu za najboljeg strelca turnira, pridodao i onu za najkorisnijeg igrača.

"Teško je opisati kako sam se osećao tada. To putovanje je bilo neverovatno, ne bih ništa promenio. Osvojio sam titulu i to je najvažnije. Umor sa osetio u četvrtfinalu i polufinalu. Ali, pre početka finala, selektor mi je rekao da verujem svojim saigračima, i ako postignem deset poena, pobedićemo. Bio je u pravu"
, kaže Parker.

Fizičke nedostatke, Parker je uspeo da nadoknadi talentom, ali i neverovatnim radom. Visinom prosečnog čoveka hodao je među divovima. Bio je prirodni vođa, svetionik upornosti i povremene arogancije – arogancije koja je šarmantna.

Sada kada je zvanično "penzioner", želi da se bavim mnogim stvarima kojima nije mogao kao profesionalni košarkaš. Kako sam kaže – pre svega otići će na skijanje. Na francuske Alpe naravno.

Legendarni Toni Parker – jedan od najvećih evropskih košarkaša ikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve