Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 20.05.2019.

17:15

"Partizan me je zvao, a mene bilo sramota jer sam mršav"

Legenda jugoslovenske košarke Krešimir Ćosić svojevremeno je bio meta beogradskog Partizana, ali na kraju do saradnje nije došlo.

Izvor: SN

Autor: SN

Photo by Jeremy Ng/Getty Images

Ana Ćosić Pajurin, ćerka legendarnog centra Krešimira Ćosića, objavila je autobiografiju svog oca koja se može naći u prodaji u Hrvatskoj. Popularni "Krešo" je legenda Zadra, po njemu nosi naziv i hala u kojoj Zadar nastupa.

Zanimljivo da je Ćosić bio izabran na NBA draftu od strane Los Anđeles Lejkersa, ali da za njih nikada nije igrao. Studirao je na američkom univerzitetu "BYU" koji pohađaju mormoni i zbog toga je kako kruže neki tračevi, umalo bio odstranjen iz reprezentacije, ali su se saigrači za njega zauzeli i sve se završilo u najboljem redu.

U svojoj autobiografiji, Krešo je otkrio da je svojevremeno bio i na meti velikana evropske košarke – beogradskog Partizana.

"Moju igračku pamet i snalažljivost zapazio je trener Enco Soviti i u seniorskoj košarci sam debitovao 1964. godine za drugi tim Zadra u službenoj utakmici van konkurencije u Dalmatinskoj ligi. Prvi koš sam postigao u Kumanovu, protiv skopskog Radničkog. Po povratku iz Kumanova, u spavaćim kolima voza, pola u šali, pola u zbilji, čelni ljudi Partizana su me pozvali da se, ako mi dosadi u Zadru, slobodno prošetam do Kalemegdana", stoji u Ćosićevoj autobiografiji.
U tim momentima, Krešo je bio visok 203cm i težak tek 65kg, pa ga je bilo sramota svoje mršavosti.

"Na pripremama juniorske reprezentacije u beogradskom Košutnjaku, oklevao sam sa skidanjem donjeg dela trenerke jer sam znao da sam upadljiv zbog svojih mršavih nogu, na kojima se jedva pojavio neki mišić. Bojao sam se da će me odmah otpisati.... Tadašnji selektor Ranko Žeravica nije mogao shvatiti centra koji razmišlja i aktivno učestvuje u igri. Njegov je tip igrača onaj koji dođe na trening 15 minuta pre počeka, odmah ide na prvi sprint, pa na sklekove i čučnjeve. Ja to nikada nisam napravio. Nisam bio od onih igrača koji izgara za loptom i time pokazuje treneru da mu je stalo do igre. A šta sam ua imao da pokažem? Da mi nije stalo, ne bih ni došao. Pustio sam druge da se dokazuju i bacaju, a ja sam igrao. U to vreme smo imali mnogo dokazivača, a malo igrača"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d