Jokićeva dilema: (Ne)opravdane kritike na račun NBA asa

Naš bivši proslavljeni košarkaš Dragan Kapičić, nekadašnji prvi čovek Košarkaškog saveza, bio je gost TV Prva.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Steve Dykes/Getty Images
Photo by Steve Dykes/Getty Images

On je u razgovoru u kojem je učestvovao i sportski novinar Zoran Šećerov pričao na temu Nikole Jokića i njegovog (ne)igranja za reprezentaciju Srbije.

Kapičić je pokušao da pojasni šta je mislio kada je nedavno rekao da "ako igrač neće da igra za reprezentaciju, onda ga ja ne bih ni zvao".

"U principu, na to se svodi. Jokić je jedna ličnost i sportista koji je jedinstven na svetu. Košarka ima toliko onih koji je igraju i koji su vezani za nju, tako da je to kuriozitet, da je jedan mlad momak koji je nedavno došao tamo preskačući domaće scene, u NBA pravi takve stvari da je to jednistveno. On ne samo da je uspešan u postizanju koševa, on menja filozofiju igre. Kad se rodi neko takav, to treba poštovati. I biti jako obazriv da takve ličnosti ne odu nekim drugim putem u smislu emocija, relacija sa društvom, državom. Jer to je problem koji sada podiže stepen tenzije na neki način da se sad traži odgovor je li to patriotizam ili ne. Mislim da je to apsurdno", izjavio je Kapičić.

On je dodao i sledeće:

"Postoji još jedna stvar koja je jako važna, a to je da Jokić predstavlja jednu zemlju. U NBA je postao čovek o kom se priča na najvišem nivou. To je dimenzija koju ne možemo da odvojimo od njegovog patriotizma. Očarani smo kad je nešto jako pozitivno, ali smo isto tako spremni da iskritikujemo i budemo jako ljuti na neke ličnosti. Tu treba biti fleksibilan".

Potom je pojasnio na šta je mislio kada je nedavno rekao da ga ne treba zvati.

"Ovo što sam ranije izrekao, to nije ljutnja, to je jedan odnos sa pozicije društvene odgovornosti prema osobi koja kaže da ne želi da igra. Tu nema više dileme. Znate šta, u moje vreme je bilo u onom drugom smislu apsolutno drugačije. Biti u nacionalnoj selelkciji u zemlji od 22 miliona među 12 je značilo vrh vrhova. E sad, taj profesionalizam koji je došao ne scenu je poremetio brdo stvari i tu se sad pojavljuju uticaji gazda klubova, ogromnog novca koji se vrti i mnogo čega drugog. To je sve promenilo i tu se izgubila da kažemo tako ta patriotska linija", smatra Kapičić.

Zoran Šećerov sed između ostalog osvrnuo i na reakciju Jokića na brojne kritike i uvrede koje su mu upućene sa društvenih mreža i u komentarima.

"On kada je pričao o tome da mu je svega dosta i da neće igrati imao je 21 godinu. Setite se sebe u tim godinama kako ste reagovali na neke stvari. Svako od nas je na neke stvari reagovao na svoj način tada u odnosu na recimo poznije godine. Ako mislite da je nekom prijatno kada ga njegovi sunarodnici na tako jeftin, neukusan i primitivan način vređaju i omalovažavaju, onda se grdno varate. Jokić kad bi mogao da bira on bi sigurno odabrao da bude na pripremama reprezentacije umesto da baca gume i da se priprema za novu NBA sezonu", rekao je Šećerov.

Šta su još rekli na ovu aktuelnu temu pogledajte u video prilogu.