Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 06.05.2019.

16:00

Dodik: Incidenti u finalu ABA su izvedeni planski, krivi su Bokan i Čović

Predsednik ABA lige Igor Dodik istakao je da su lideri Crvene zvezde Nebojša Čović i Bodućnosti Dragan Bokan jedini krivci za incidenta u finalnoj seriji.

Izvor: B92

Autor:B92

Dodik: Incidenti u finalu ABA su izvedeni planski, krivi su Bokan i Čović
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Umesto sportskog okršaja dva najbolja tima regiona, tokom pet mečeva su u centru pažnje bila prepucavanja dva predsednika i divljanje na tribinama.

"Razgovarao sam nekoliko puta sa Draganom Bokanom i Nebojšom Čovićem. Svi znamo šta se dešavalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao nameru da predupredim neke stvari kako se istorija ne bi ponovila. Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, međutim, Čović je to odbijao. Nakon toga, svaka sjednica Skupštine ABA lige, na kojoj su oni bili prisutni, pretvarala bi se u lakrdiju i njihov lični obračun koji bi trajao satima. Lično sam morao da prekinem jednu takvu svađu između njih dvojice, čak i da ih upozorim da će morati da napuste sednicu. Da nisam to uradio sednica bi trajala "dva dana". Svima u ligi postaje mučno da to gledaju i slušaju i smatram da to niko ne treba da trpi. Nažalost, sve je kulminiralo tokom finalne serije”, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

Sukob Bokana i Čovića je kulminirao tokom utakmica u Beogradu i Podgorici.

"Srećom, pa je sve prošlo bez težih posljedica, a moglo je da dođe do ozbiljnog ugržavanja života igrača, trenera i svih onih koji su se nalazili u dvorani. Meni je neshvatljivo da neko, zarad ostvarenja nekih ličnih ciljeva, dopusti tako nešto. Ubeđen sam da su incidenti koji su pratili finalnu seriju, a pogotovo na petoj utakmicu u Beogradu, izvedeni planski. Neko je klimnuo glavom na pomen takve ideje dopustivši haos koji se desio", kaže Igor Dodik.

Dodik do otkriva šta se sve dešavalo pred početak pete utakmice u Beogradu, kada su se košarkaši Budućnosti povukli u svlačionicu nakon incidenata koji su izbili tokom zagrijavanja dve ekipe.

"Ispred svlačionice sam sreo Suada Šehovića, koji je držao led na šaci i Nemanju Gordića koji mu je rekao da su njihovi "stranci" užasno isprepadani i da ne zna kako će ekipa da izađe na teren. Pozvao sam Bokana, on mi je rekao da je ostao u Podgorici zato što mu čelnici Crvene zvezde nisu mogli garantovati bezbednost na utakmici, a potom mi je saopštio da je Upravni odbor kluba već doneo odluku da se ekipa Budućnosti ne vrati na teren. Čovića sam sreo u tunelu koji vodi ka terenu. Rekao mi je da ne trebam da se mešam u sve što se dešava, iako je tih dana uporno govorio kako rukovodstvo Lige ne radi adekvatno svoj posao. Potom je odbio da isprazni deo tribina što je samo dodatno otežalo situaciju. Ponovo sam razgovarao sa Bokanom i nekako sam uspeo da ga ubedim da ekipa Budućnosti izađe na teren, garantujući u potpunosti bezbednost igračima i stručnom štabu. Njegov poslednji uslov je bio da se utakmice odmah prekine u slučaju i najmanjeg incidenta. Nakon toga obavili smo razgovor sa predstavnicima dva kluba i sudijom Sašom Puklom, nakon čega je, ipak, dogovoreno da se utakmica nastavi", kaže Igor Dodik.

Nakon što je Zvezda pobedila ubedljivo, iz Budućnosti su zatražili da se poništi finalna serija.

"Finalna serije se neće poništiti. To bi bio presedan. Ona je završena na način na koji je završena. Košarkaški klub Crvena zvezda je šampiona ABA lige za sezonu 2018/2019 i tu je kraj priče. Mislim da mi još nismo svesni kakvu bi štetu mogli da pretrpimo. Ugovor ABA lige sa Evroligom ističe naredne godine. Mene ne bi čudilo da čelnici Evrolige, nakon svega što se dešavalo, kažu: "Hvala vam na svemu, ali doviđenja i prijatno. Sa takvim ponašanjem nam ne trebate". Mislim da bi to bio veliki udarac za regionalnu košarku, a niko ne može da isključi mogućnost da se tako nešto neće desiti. Nanesena je velika šteta ugledu takmičenja. Prema mojim informacijama, kompanija "MYD-Sports" koja je garant finansijske stabilnosti ABA lige, čak razmišlja da podnese tužbe zbog toga jer su se i oni našli u problemu kako da privole nove sponozore. Šteta bi zaista mogla da bude nesaglediva", dodaje prvi čovek lige.

U toku je i slučaj "Olimpijakos", grčki velikan želi da učestvuje u ABA ligi sledeće sezone, a odluku će doneti Skupština 24. maja.

"Olimpijakos bi mogao da se priključi samo u slučaju da klubovi daju svoj pristanak. Mislim da bi za ABA ligu bilo dobro da dobijemo novo tržište u svakom pogledu, ali i novu publiku. Svi znamo da je Olimpijakos velikan evropske košarke. Međutim, ja o tome ne odlučujem, na klubovima je da donesu odluku. Sve će biti poznato nakon sednice u Banjaluci. Prema mojim saznanjima Cedevita, Crvena zvezda, FMP i Mega su protiv ulaska Olimpijakosa u ABA ligu. Međutim, to ne mora da znači da je to njihova konačna odluka. Do sednice Skupštine ima još vremena. Olimpijakos intezivno lobira među svim klubovima, tako je još rano govoriti o svemu s obzirom da se i ovdašnji klubovi vode svojim interesima", navodi Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve