"Tražićemo da se finale poništi, o rasizmu ćemo obavestiti i Evroligu"

Košarkaški klub Budućnost tražiće od Skupštine ABA lige da se finalna serija poništi, saopšteno je iz podgoričkog kluba posle vanredne sednice Upravnog odbora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Crvena zvezda je u ponedeljak veče osvojila ABA ligu, pobedivši u finalu Budućnost sa 97:54. Utakmica je kasnila oko 50 minuta, pošto su gostujući igrači napadnuti kada su izašli na zagrevanje.

"Snimci pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost Voli nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice", piše u saopštenju i dodaje se:

"KK Budućnost VOLI će se obratiti Skupštini, tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA čige, sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi".

Iz Podgorice najavljuju da će biti "upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je KK Crvena zvezda na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK Budućnost. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti".

Pored ABA lige, Budućnost najavljuje da će se obratiti i Evroligi.

"Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cele finalne serije obavestimo i Evroligu", stoji u saopštenju, u kome se zaključuje da je "jedini cilj ovakvog postupanja da se košarkaška ABA liga kao regionalno takmičenja sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige".

Klub je odgovorio na pitanje – "Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?".

"U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u 'Pioniru', jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo na teren i ne odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena Zvezda i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici.

Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sledećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobednikom, a istu informaciju su predsedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i predsednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena zvezda MTS i da su oni, jednako kao i naši igrači i stručni štab, bili uplašeni za svoju bezbjednost.

U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači bezbjedno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih dogadjaja u hali Pionir' i ugrozio njihovu bezbjednost .

Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu", navodi se u saopštenju KK Budućnost.

strana 1 od 2 idi na stranu