Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 15.04.2019.

15:49

"Za otkazivanje prihvatam samo povredu, dres Srbije ne toleriše greške"

Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević pričao je o očekivanjima pred Svetsko prvenstvo u Kini.

Izvor: LN

Autor: LN

Foto: FIBA

Mundobasket igra se ove godine, od 31. avgusta do 15. septembra.

Srbija je jedan od glavnih favorita za osvajanje neke od medalja, a takmičenje će početi od grupne faze u kojoj će se ukrstiti sa Italijom, Angolom i Filipinima.

"Poštujemo svakog protivnika, ali i želimo da pobedimo svaku utakmicu. Žreb ne menja naše planove i ciljeve. Cilj je oduvek bio isti – osvojiti medalju. Srbija će uvek napadati medalju. Ne kažem da će uvek uspeti da dođe do postolja, ali to će uvek biti cilj", izjavio je Đorđević za zvanični sajt FIBA.

Selektor Srbije je ukratko prokomentarisao protivnike u grupnoj fazi.

"Italija je tim sa tradicijom i želom da pokaže koliko može. Angola je atletski jaka ekipa, 'gladna' za uspehom na međunarodnoj sceni. Dominiraju Afrikom već nekoliko godina. Filipini su zemlja sa najvećom strašću za košarkom. Oni su puni iznenađenja i imaju i neke NBA igrače".

Sem povrede, opravdanja za izostanak sa spiska pred put u Kinu nema.

"Kao selektor imam obavezu da u spisak uvrstim igrače koji su u najboljoj formi, ali i koji zaslužuju da budu na preliminarnom spisku svojim ponašanjem. Posle toga, lista će se smanjiti, a igrači će odlučiti o tome da li žele da učestvuju na takmičenju za koje se spremamo. Odvano sam rekao i ponavljam: Jedini razlog (za otkazivanje) koji prihvatam je povreda", jasan je Đorđević.

On je pričao i o vrednosti reprezentativnog dresa, sa kojim je tokom igračke, a već i trenerske karijere, imao mnogo uspeha.

"Neprocenjivo! Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je deset puta veća nego kod drugih. Oni koji prihvate reprezentativni dres direktno prihvataju i nepisana pravila kao što su sportska etika i kultura koja je, po mom mišljenju, vodič ka uspehu", dodaje trener Virtus Bolonje.

Nije samo medalja, a ni prvo mesto, ono na šta cilja selektor.

"Ne samo medalja, titula, prvo mesto... Potrebna je i sportska veličina po kojom vas prepoznaju kolege i posebno rivali. To je svima u reprezentaciji Srbije poznato od prvog dana. To je moja vizija, moj put i to koristim za vođenje, uz nemerljivu pomoć saradnika", zaključio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve