Kalinić šokirao predlozima: Ukinuti trojku i ograničiti pik-en-rol

Nikola Kalinić, košarkaš Fenerbahčea i reprezentativac Srbije, u autorskom tekstu za sajt Evrolige napisao je dva predloga za promenu pravila igre.

Izvor: B92, euroleague.net
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

On smatra da bi oni košarku učinili možda još zanimljivijom.

Kalinić, naime, tvrdi da bekovi danas imaju preveliki uticaj na igru.

„Krilo sam, igram između bekova i velikih momaka. Padale su mi na pamet razne lude misli gledajući košarku u poslednje vreme. Imamo mnogo neverovatnih igrača, ali bekovi dominiraju u Evropi, ali i u NBA ligi. Siguran sam da se bekovi ne bi složili, ali ipak... Pre nekoliko godina kada su visoki igrači dominiirali uglavnom igrajući u reketu, donet je niz pravila kako bi se ograničila njihova dominacija. Sada, kada dominiraju bekovi, možda je vreme da se ponovo uvedu neka pravila. Ne znam da li bi se igra promenila kada bi ukinuli liniju za tri poena. Možda bi košarka bila pravednija“,
napisao je Kalinić.

Krilo Fenerbahčea ima još jedan predlog.

„Evroligom godinama dominiraju bekovi. Jan Veseli nije tipičan veliki momak. On je brz, eksplozivan i radi mnogo velikih stvari, ali u Evroligi se previše koristi pik-en-rol. Veseli je savladao stvari s odličnim trenerom i sjajnim igračima koji ga hrane, kao što su Kostas Sloukas i Bobi Dikson. Ali, u poslednjih 10 ili 15 godina dominiraju igrači kao što su Dijamantidis, Spanulis, Holden, Teodosić, Ljulj, Dončić, De Kolo... Ljudi komentarišu da niko više ne igra na niskom postu i slične stvari, ali velikim momcima je užasno teško da igraju ako imaju pun reket defanzivaca i mnogo ograničenja. Ovo je samo misao, ali možda bi se moglo ograničiti korišćenje pik-en-rola na samo jedan po napadu. Ponavljam, ovo je samo ideja“, predložio je Kalinić.