Nova vest
Košarka

Sreda, 19.12.2018.

13:04

Rađa: Rugali smo se svima – finale sa Grčkom, mi vodimo 40 razlike

Dino Rađa, legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš, prisetio se nacionalnog tima sa kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92

Autor:B92

Rađa: Rugali smo se svima – finale sa Grčkom, mi vodimo 40 razlike
Starsportphoto

Rađa je igrao za Jugoslaviju koja je 1989. na poslednjem zajedničkom Evropskom prvenstvu u Zagrebu osvojila titulu, a godinu dana kasnije se popela i na krov sveta.

On je objasnio da je ekipa bila toliko moćna da se igrala sa protivnicima – finalni duel završen je rezultatom 98:77.

"Bilo je to ruganje svima. U finalu (protiv Grčke) je u jednom trenutku bilo 40 razlike. Dvorana krcata, a atmosfera fenomenalna. Potvrda stasanja jedne neponovljive generacije. Respekt među nama je bio ogroman. Tačno se znalo ko šta radi i koja je čija uloga", počeo je Rađa, a prenose hrvatski mediji.

Objasnio je i da je u tome veliki udeo imao selektor Duda Ivković.

"Nikada nije bilo ljubomore. Selektor Dušan Duda Ivković je to odradio odavno – spavanje u određeno vreme, svi u sobama, a Dražen Petrović i Stojko Vranković kasne nekoliko minuta. Duda ih je sačekao na hodniku i toliko vikao na njih da je cela zgrada čula".

Rađa je kazao da je igračima bilo jasno da je timski interes ispred pojedinačnih.

"Rekao im je da, ako se ponovi – pakuju se i idu kući. Meni prođe kroz glavu što bi tek meni napravio kad na njih ovako viče. Tek sam kasnije shvatio da je to više bila lekcija svima nego njima. Disciplina iznad svega i svima isto. Nema zvezda", zaključio je Rađa.

Na kraju, Petrović je dobio nagradu MVP turnira, dok su osim njega u idealnoj petorci bili još upravo Rađa i Žarko Paspalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve