Nova vest
Košarka

Nedelja, 16.09.2018.

20:15

"Orlovi" siloviti, važna pobeda Srbije nad nemoćnom Estonijom

Košarkaši Srbije pobedili su Estoniju sa 91:65 u drugoj utakmici, druge faze kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

StarSport

Srbija je pred svojom publikom u dvorani "Aleksandar Nikolić" ostvarila bitnu pobedu i sa skorom 5-3 se učvrstila na trećem mestu grupe L u kojoj su ispred naše selekcije Nemačka i Grčka.

Posle dva poraza od Nemačke iz prve faze i jednog sada od Grčke tim Saše Đorđevića ima skor 4-3, pa su ispred Nemci (8-0) i Grci (8-0).

Najefikasniji u srpskom timu je bio Nemanja Bjelica sa 14 poena, 11 je ubacio Vladimir Lučić, a Miroslav Raduljica i Stevan Jelovac po 10. Na drugoj strani su se istakli Indrek Kajupank sa 17, Maik-Kalev Kocar sa 12 i Sander Rajeste sa 12.

Ono što na Kritu u porazu od Grčke 80:73 pre tri dana "Orlovima" nije štimalo, sada je bilo daleko bolje. Odbrana je posle pretnji Estonaca na startu meča proradila bolje i već od kraja prve četvrtine, sve je dolazilo na svoje mesto.

"Orlovi" su pojačani nekolicinom NBA i evroligaških igrača posle dve promašene trojke u prvom minutu utakmice "zapretili" da će izgledati slično kao protiv Grčke.

Bogdanović je ubrzo pogodio trojku za 3:0, ali su Estonci zahvaljujući lošoj odbrani Srbije brzo preokrenuli na 5:3.

Za Indreka Kajupanka na levoj strani terena nije bilo rešenja, pogađao je kako je hteo i održavao Estoniju u igri tokom prve deonice. Od prvih 16 poena Estonije, Kajupank je ubacio 11.

Međutim, naši igrači su polako počeli da napadački prave razliku u reketu, a bekovi i krila da "zatežu" na spoljnim pozicijama pa je Srbija do kraja prve četvrtine posle polu-horoga Raduljica vodila 22:16.

Drugu naši momci otvaraju poenima Nedovića sa linije penala, igri Estonije se priključio i Maik Kalev Kocar, ali je Srbija povećavala razliku i do poluvremena doša na +16.

Serijom 6:0 otvoreno je durgo poluvreme, Kajupank i Kocar više nisu mogli da pogode ništa, Milosavljević i Bjelica su pogađali trojke, a bolji protok lopte i čvršća odbrana su već posle tri minuta treće deonice doneli +25 Srbiji.

Nakon asistencije Micića i trojke Lučića "Orlovi" su imali i celih +31 na 66:35, a kvalitet košarke i agresivnost na obe strane parketa su bili na vrlo visokom nivou.

U finišu treće deonice se pomalo igralo i kao na basketu pa je Micić išao na prodore, dodavao, a ostali igrali "ekstra pas" ili završavali na obruču.

Srbija je tako sa 74:40 ušla u poslednju četvrtinu i sve što je trebalo da uradi je da privede meč kraju.

Izabranici Aleksandra Đorđevića gotovo do kraja nisu popuštali u odbrani, Kajupank i Rajeste su trojkama uspevali tek da održavaju zaostatak na oko trideset poena.

Tek u poslednja dva minuta Estonci uspevaju da spuste ispod te razlike šutevima spolja, ali su njihovi ključni igrači u ovom meču pa je Srbija upisala važnu pobedu pred nastavak kvalifikacija u novembru.

IV četvrtina

40' - KRAJ! Pobeda Srbije! Estonci trojkama Suta i Kajupanka uspevaju da smanje zaostatak ali samo da ublaže poraz i izgube 91:65.

38' - Kalinić promašuje oba slobodna bacanja. Vejderman kreira za Kajupanka i Hermeta koji pogađa novi koš i Estonija pravi seriju 7:0, 83:57 za Srbiju.

37' - Vejdeman pogađa trojku, a onda i Hermet za dva sa četiri metra pa Estonci opet spuštaju ispod 30, 83:55.

36' - Kalinić vraća jednu trojku, Milutinov potom krade loptu i zakucava u kontri pa Srbija ekspresno vraća prednost na 83:50.

35' - Dve trojke Estonaca – Sander Rajeste daje trojku, Joviću u narednom napadu Srbije ispada lopta pa se Estonija malo približila trojkom Kajupanka 78:50.

34' - Jović krade loptu, Milutinov zakucava 78:44.

33' -
Simonović pogađa pod košem, 76:44.

32' - Promašuju Estonci, ali se vraća lopta Rajesteu koji lagano polaže. Pokušavaju gosti da igraju agresivnije na Nedoviću, Micić to koristi za solo akciju u kojoj prolazi do koša i pogađa, ali sudije kažu - aut!

31' - Faul Jelovca na Kocaru pri šutu za tri poena. Kocar pogađa dva od tri, 74:42 za Srbiju.

III četvrtina

30' - Kao na basketu sada igraju u reketu naši igrači. Micić uglavnom prolazi prodorom do tri, četiri metra od koša, dodaje i ostali realizuju pa Srbija vodi 74:40.

29' -
Jelovac ide do koša, Kurbas teško prolazi do koša ali pogađa za 68:38, da bi Micić polovičnim izvođenjem bacanja povećao na 69:38.

28' -
Kulamaje pogađa jedan penal sa linije slobodnih bacanja i smanjuje prednosst Srbije na "okruglo 30", 66:36.

27' -
Bjelica krade loptu i trči kontru u kojoj baca flouter za 63:35, 14. poen srpskog krilnog centra.

26' - Trojka Estonaca i prekinut rezultatski post, Rajeste pogađa spolja za 59:35, a onda Raduljica fantastično iz prve posle dodavanje okreće i sa polu-distance pogađa za 61:35.

25' - Sjajan horog Raduljice, Nurger promašuje za Estoniju, a Nemanja Bjelica iz ugla pogađa posle dodavanja Micića i sve sada "radi" u igri Srbije - i protok lopte i trojke i odbrana, 59:32.

24' - Milosavljeviiiiiić!
Trojka! Srbija vraća 22 razlike, 54:32. Kajupank i Kocar ne mogu da pogode ništa u ovim trenucima pod pritiskom.

23' - Bjelica dobija loptu od Jovića, sjajan pas srpskog pleja i poeni iz reketa krilnog centra 51:29. Smanjuje to Rajeste u situaciji faul+koš.

22' - Estonci ne pogađaju, stao je šut Kocara i Estonija uglavnom gađa iznuđene šuteve. Jović na drugoj strani lako prolazi do obruča i povećava na +20, 49:29.

21' - Lopta izlazi iz koša posle zakucavanja Raduljice, ali Bjelica ne greši i povećava razliku na 47:29 u kontri i prodoru do koša.

II četvrtina

20' - Trojka Nedovića, "banana" Jelovca! Tek druga za Srbiju i šesto poen beka Armanija. Pasoja prolazi pored Jelovca posle krosovera iza leđa, ali Jelovac šalje i njega i loptu u aut rampom, 45:29. Lepo kretanje lopte u napadu ne koristi Bjelica čeonim promašajem za tri, a poslednji napad u poluvremenu ne koristi Nemanja Nedović prodorom kroz sredinu. Na poluvremenu 45:29 za Srbiju.

19' - Srbija u reketu koristi nadmoć, prvo Raduljica slobodnim bacanjima, a onda i Jelovac lepim šutem iz okreta za 42:28. Kirves to smanjuje posle faula na 42:29.

18' - Jović fauliran posle ofanzivnog skoka Srbije i polovičan sa penala, Lučić dobro prolazi i pogađa od table, ali Kocar opet uzvraća sa 2+1 za 38:28 u korist našeg tima.

17' - Kocaru prolazi igra 2+1, Raduljica pogađa jedno od dva slobodna bacanja pa naši momci ostaju na +10, 35:25.

16' -
Kocar se dobro ubacuje u reket i koristi nesporazum odbrane Srbije, Bjelica na drugoj strani elegantno prolazi do obruča 34:22.

15' - Jelovac dobar u reketu, Srbija prvi put ima dvocifrenu prednost 31:20. Simonović nije iskoristio priliku da otvorenom trojkom poveća tu prednost.

14' - Kurbas ide na drugi obruč i pogađa pored Milutinova, Simonović pronalazi dno mreže sa šest i po metara za 29:20.

13' -
Jelovac neprecizan u tranziciji posle ukradene lopte Simonovića, Estonci i u narednom napadu gube napad, ali Srbija to za sada ne koristi. Tek iz pozicionog napada Jović lepo prolazi do obruča i poentira 27:18.

12' - Micić gubi loptu, Estonci trče kontru i posle uspavane odbrane naših igrača pogađa Kurbas za 25:18.

11' -
Pik end rol Micića i Raduljice, Raduljica pronalazi pod košem Simonovića koji promašuje na obruču, da bi u nastavku akcije Nedovića faulirao Kurbas na šutu za tri poena - 25:16 za Srbiju.

I četvrtina

10' - Raduljica odličan pod košem, horog za 22:16. Faulirao je potom Raduljica Nurgera u napadu, ali se to nije osvetilo "Orlovima" koji ostaju na +6 na kraju prve deonice.

9' - Kajupank opet u levom uglu i opet precizan! Jedanaesti poen za smanjenje prednosti Srbije. Raduljica je u međuvremenu ušao u igru i iznudio faul u reketu i vratio prednost na četiri poena - 20:16.

8' -
Bjelica utrčava sa boka i zakucava nakon sjajne asistencije Milutinova 13:12, a Pasoja to sa linije penala opet vraća u korist Estonije na 14:13. Lučić iznuđuje faul i pogađa oba slobodna bacanja, a onda i Milosavljević odigrava odličnu i agresivnu odbranu za Srbiju i pogađa u kontri za 17:14.

7' -
Milosavljević ispravlja promašaj saigrača za 11:9, ali Kajupank ubacuje deveti poen trojkom za 12:11.

6' - Kakva blokada Milutinova! "Orlovi" trče kontru, Milutinov dobija faul pod košem i ide na liniju penala 9:7 za Srbiju. Kajupank pogađa dugu dvojku za 9:9 iz ćoška.

5' - Kajupank opet ostavljen na poludistanci, ali precizan iz slične situacije sa boka i Lučić 7:7.

4'
- Lučić pogađa dva slobodna bacanja posle faula na visokom postu 5:5.

3'
- Promašaj igrača Srbije, Kajupank to kažnjava i Estonija vodi 5:3.

2' - Estonci ne koriste prvi napad, dobro kombinuju naši igrači pod košem rivala gde Milutinov iza leđa pronalazi Lučića, ali naši igrali gube loptu a Estonci u narednom napadu daju trojku 3:3.

1' - Greška Bogdanovića na prvom napadu u meču, ispravlja to ukradenom loptom Bjelica, a prve poene na utakmici upisuje Bogdan trojkom 3:0. Srbija je u međuvremenu već promašila dve trojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve