Nova vest
Košarka

Petak, 14.09.2018.

11:00

Megin Gruzin je ostavio Srbiju u dobroj poziciji

Košarkaši Srbije porazom na Kritu su otežali svoj put na Mundobasket, ali ga nisu potpuno zakomplikovali.

Izvor: AK

Autor: AK

Megin Gruzin je ostavio Srbiju u dobroj poziciji
Foto: FIBA

"Orlovi" nisu blistali u Grčkoj (63:70) koja je skoro pa rutinski zabeležila sedmu pobedu u kvalifikacijama za SP, ali je Gruzija odradila veliki deo "posla" za našu selekciju.

Gruzini su neočekivanom pobedom nad Izraelom 85:80 u Tel Avivu, gde je blistao centar Mega Bemaks Goga Bitadze (13p, 9sk, 4bl, 2as, 1uk), ostavili Srbiju usamljenu na trećoj poziciji na tabeli Grupe L.

Srbija se porazom na Kritu oprostila od prva dva mesta u grupi, jer su Nemci i Grci nedostižni sa po 7-0, u Gruziji je dobila još jednog takmaca u borbi za poslednje, treće mesto koje vodi u Kinu, ali je i dalje na pol poziciji.

"Orlovi" uoči preostalih pet kola imaju pobedu više od Gruzije i Izraela, a s obzirom da iz prve faze imaju bolji međusobni skor za Gruzinima, ključni za plasman na SP biće dueli sa Izraelcima.

Ako je razumno računati unapred pobedu Srbije nad Estonijom u nedelju u hali "Aleksandar Nikolić" (20.15), onda se može reći da će ključni meč u borbi za Mundobasket biti gostovanje (verovatno) u Tel Avivu 30. novembra.

Ukoliko opravdaju status favorita, koji će naš tim imati u ovom meču ako ništa onda zbog gore pomenutog rezultata iz duela između Izraela i Gruzije, onda će "Orlovima" biti otvoren put ka Kini.

Do nje će potom tim Aleksandra Đorđevića imati još tri utakmice, ali je razumno očekivati pobede na domaćem terenu i protiv Grčke i protiv Izraela, kao i na gostovanju u Estoniji.

Još pre gostovanja na Kritu bilo je jasno da će dvomeč sa Izraelom biti presudan u borbi za SP, a nakon prvog kola druge faze se potpuno iskristalisalo.

Jedini "problem" u odnosu na pre dva dana je što je sada pobeda u Izraelu imperativ, "Orlovi" nemaju prava na grešku jer eventualni poraz može potpuno da ugrozi ostvarenje konačnog cilja.

Glavni razlog za brigu je naravno termin u kojem će se utakmica igrati, jer će sezone i u Evropi i NBA ligi već uveliko početi, a to će opet ograničiti broj igrača koje selektor Đorđević može da pozove.

Nema sumnje da neće moći da računa na NBA zvezde Bogdana Bigdanovića i Nemanju Bjelicu, koji su igrati na Kritu, kao ni Miloša Teodosića, Bobana Marjanovića i Nikolu Jokića koji ni sada nisu bili na raspolaganju, a verovatno i na adute iz Evrolige Nikolu Kalinića, Vladimira Lučića, Nikolu Milutinova, Nemanju Nedovića, Marka Gudurića, Vasilija Micića i Stefana Jovića.

Kada se na sve to doda povreda Milana Mačvana i kineska situacija Miroslava Raduljice, jasno je koliko će sastav Srbije biti desetkovan.

Zbog toga je meč u Grčkoj bio važan i zbog toga je poraz na Kritu bolan i težak, ali nije presudan. Selektor Đorđević je pred put na Sredozemlje najavio da bi na jesen u timu trebalo da ima nekoliko momaka iz EL, bar za po jednu utakmicu (30. novembar Izrael, 3. decembar Grčka), ali će tek u novembru saznati koji klubovi su spremni da mu izađu u susret i koliko.

Od igrača koji nisu putovali na Krit, u novembru bi Đorđević mogao da ima na raspolaganju pre svega Dejana Todorovića iz Mursije, potom Stefana Birčevića, momke iz Crvene zvezde i Partizana, a u timu se očekuju i Stevan Jelovac, Marko Simonović, Stefan Peno. Pored njih će selektor možda da se okrene i "B" timu koji je tokom leta igrala prijateljske utakmice u Kini, a tada su se kod Jovice Antonića između ostalih istakli Ristić, Krstić, Pot...

Naravno, u sličnom problemu će biti i Izraelci, čiji će sastav tima pre svega zavisiti od "Ponosa Izraela" Makabija i spremnosti velikana iz Tel Aviva da usred teške sezone u EL ustupi selekciji svoje reprezentativce, jer su Džejk Koen i Jovel Zosman bili najbolji pojedinici protiv Gruzije.

U timu neće biti i naturalizovanog Amerikanca Ričarda Hauela koji je suspendovan zbog konzumiranja kanabisa, pa će sav teren pasti na momke poput Itaja Sageva, Adama Arijela, Tomera Ginata, Alekseja Čubreviča, koji ne bi trebalo da predstavljaju preterano čvrst orah za Srbiju.

Međutim, pre tog "ključnog" 30. novembra Srbiju čeka mnogo važniji meč – Estonija. Tim sa Baltika nije u rangu kompija Litvanije ili Letonije, ali ni uprkos -43 protiv Nemačke i skoru 2-5 nije za potcenivanje.

Košarka se vraća u "Pionir", u nedelju će na parketu biti Bogdanović, Kalinić, Bjelica, Lučić, Nedović, Milutinov, Jović. Očekujemo pune tribine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve