Nova vest
Košarka

Subota, 18.08.2018.

17:35

Divac: Imali smo rat i probleme, hteli smo da ujedinimo ljude

Vlade Divac, generalni menadžer Kingsa kaže da je kamp "Košarka bez granica" bio rešenje za brojne probleme koji su početkom 21. veka potresali Jugoslaviju.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Divac: Imali smo rat i probleme, hteli smo da ujedinimo ljude
Foto: Košarkaški savez Srbije

Kamp je ove godine održan od 15. do 18. avgusta u Beogradu u svom 17. izdanju, a prvi put ga je pokrenuo upravo Divac sa Tonijem Kukočem.

"'Košarka bez granica' je projekat koji NBA organizuje širom sveta i omogućava mladim košarkašima da pokažu svoj talenat. Daju im šansu, da ako dospeju do NBA, znaju šta ih očekuje. To je program koji je počeo 2001. godine. Imali smo građanski rat u Jugoslaviji, i dosta probema, tako da su neki igrači iz regiona imali ideju da osnuju kamp i ujedine ljude. Stupili smo u kontakt sa NBA i održali kamp u Trevizu, u Italiji. Veliki broj igrača je, tako, zahvaljujući kampu 'Košarka bez granica' zaigralo u NBA ligi", rekao je Divac.

Divac kaže da je, godinu pre nego što kamp postaje "punoletan" cilj ostvaren.

"U košarci je sve vezano isključivo za sport. Ljudi ne moraju da budu podeljeni religijom ili poreklom. Ovaj program šalje lepu poruku – sport ujedinjuje ljude širom sveta. To je bio naš cilj i to smo i postigli. Mi smo ostvarili naše snove, a sada je njihov red", rekao je generalni menadžer Sakramento Kingsa.

Gosti kampa koji se svake godine održava u drugom evropskom gradu, bili su i Nikola Jokić, Bobi Marjanović, Nikola Vučević, Predrag Drobnjak, Radoslav Nesterović, Beno Udrih, Boštjan Nahbar, Saša Pavlović, Gordan Giriček, Dino Rađa, Vladimir Radmanović, Šarunas Marčuljonis, Arturas Karnišovas, Dalibor Bagarić, Dušan Ivković, Greg Popović, Sonja Petrović, Ana Dabović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica.

Domaćin kampa, pored NBA i FIBA, bio je i Košarkaški savez Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve