Nova vest
Košarka

Četvrtak, 24.05.2018.

17:50

Partizan preko Mege do derbija sa Zvezdom

Košarkaši Partizana pobedili su Mega Bemaks (93:79) u drugom meču četvrtfinalne serije Superlige Srbije i tako zakazali polufinalni duel sa Crvenom zvezdom.

Izvor: LN

Autor: LN

Partizan preko Mege do derbija sa Zvezdom
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Partizan je na gostovanju u „Mega Factory“ u Beogradu bio bolji od Mege rezultatom 93:79 (26:20, 20:26, 20:24, 12:23) i slavio sa konačnih 2-0

To znači da će se u prvom polufinalu Superlige odigrati „Večiti derbi“ između Zvezde i Partizana, nešto što su mnogi očekivali tek za finale.

Crno-beli su sjajnim izvođenjem slobodnih bacanja (30/36) parirali Meginom dobrom šutu za tri poena (10/21).

Mega se jako dobro držala tokom većine meča, a u jednom trenutku prvog poluvremena imala čak i 12 poena prednost. Međutim, Partizan to na vreme smanjuje i već na poluvreme ide bez rezultatskog deficita.

U drugom poluvremenu se nastavilo u sličnom ritmu kao i u prvom, dosta haotično, sa dosta promašaja i grešaka. Crno-beli u jednom trenutku poslednjeg kvartala ubacuju u veću brzinu i za nepunih pet minuta dolaze do nedostižne prednosti, nekim sjajnim akcijama Đorđa Gagića, Novice Veličkovića i Vilijams-Gosa.

Najefikasniji kod pobednika bio je kapiten Novica Veličković sa 22 poena i sedam skokova, Gos je ubacio 21 uz osam asistencija, dok je Vanja Marinković meč završio sa 14 postignutih poena.

Domaćina su predvodili Kostja Mušidi sa 14 (4/6 za tri), Ognjen Jaramaz sa 15, i Goga Bitadze, koji je duel završio osam minuta pre kraja zbog petog faula, sa 12 poena.

Prva utakmica polufinala plej-ofa Superlige Srbije, na programu je u ponedeljak, 28. maja u 18 časova. Drugi meč se igra 30. maja u 20:30. i u borbu za titulu plasiraće se ekipa koja dođe do dve pobede.

Drugi par polufinala Superlige još nije poznat, s obzirom da FMP čeka da Dinamik i Borac odigraju treći meč, tzv. "majstoricu".

IV četvrtina

40' – Partizanu sada sve polazi za rukom. Prvo dalekometna trojka Gagića, onda prodor Gosa, a na drugoj strani parketa Mega nastavlja da se zaleće i uzima neke jako teške šuteve. I Mihajlo Andrić pogađa trojku i odvodi svoju ekipu na čak +19. Meč se mirno privodi kraju, a razlika možda nije realna s obzirom na prikazanu igru, ali je pobeda Partizana sigurno zaslužena – 79:93.

37' – Novica pogađa još jednu trojku za svoj 22. poen i +8 za njegovu ekipu, a Mega u narednom napadu, izuzetno neočekivano, uspeva i da promaši šut i da izgubi loptu. Gagić sjajnim pivotom dovodi crno-bele po prvi put na dvocifrenu prednost. Sve smo bliži derbiju u polufinalu između Crvene zvezde i Partizana – 72:83.

35' – Igra Mege se polako raspada, posle Bitadzea meč je završio i Stefan Fundić. Partizan mnogo manje greši, igra tečnije u napadu i iz unutrašnje igre, prvo preko Veličkovića, a onda preko Gagića dolazi do lakih poena. Mega, pored 2/2 sa penala Samardžiskog, nema i dalje ni 50% u toj kategoriji. Partizan je na 80 odsto, i to na prilično velikom uzorku od čak 31 izvedenog – 70:76.

32' – Za prva dva minuta četvrte četvrtine nije pao nijedan poen, napravljena su četiri faula i par izgubljenih lopti, a onda Goga Bitadze hvata ofanzivni skok i pogađa uz faul, po treći put na meču. Međutim, promašuje dodatno bacanje i time dodaje na loš procenat penala svoje ekipe, a onda i pravi faul i dobija petu ličnu grešku – 68:70.

III četvrtina

30' – Đoko Šalić se našao na liniji za slobodna bacanja, gde je bio polovičan, a Partizan je za sada izveo čak 27 bacanja. Na drugoj strani još faulova, a s obzirom da su obe ekipe u bonusu, još penala, ovog puta za Nikolu Miškovića koji ne greši. Nastavlja se sa amaterskom košarkom u "Mega Factory", i sa jedne i sa druge strane. Mnoštvo brzih i nesmotrenih grešaka, loš šut i pregršt slobodnih bacanja je ono što za sada krasi ovaj duel – 66:70.

27' – Novica Veličković sa linije penala dolazi do svog 16. poena i vodi crno-bele na +4, a zatim neartikulisanim potezom Marjanović gubi loptu. Ubrzo mu se revanšira Veličković faulom u napadu, pa se nastavlja serijal loših poteza i grešaka. Takvu seriju prekida Nikola Mišković desetom trojkom svoje ekipe – 61:62.

25' – Partizan, nakon izgubljene lopte Mušidija, na najveću prednost od +4 dovodi Vanja Marinković pogotkom za tri poena, pa trener domaćih Dejan Milojević traži tajm-aut. Posle pauze, Goga Bitadze postiže koš uz faul i realizuje i dodatno slobodno bacanje. Devetu trojku za Megu postiže Marjanović, što je njegov deveti poen – 58:58.

23' – Nastavilo se u istom ritmu kao i u prvom poluvremenu, jako brzo sa dosta grešaka i promašaja. Kostja Mušidi pogađa jednu nerealnu trojku uz zvuk sirene, sa nekih osam metara, a za Partizan svoj deseti poen postiže Novica Veličković, koji nedugo zatim iz sjajnog pivota upisuje još dva poena. Trojku za Mitrovčane pogađa Musić – 52:50.

II četvrtina

Poluvreme – Nastavio je da 'dominira' Vilijams-Gos posle jednog tajmauta domaćih, ali uzvraća Goga Bitadze sa 2+1. Sve manje i manje ubedljivo igra Mega, a Čakarević sjajnim polaganjem uz faul donosi Partizanu prvo izjednačenje. Mega je mnogo bolje otvorila meč, dugo i igrala dosta kvalitetnije, ako ništa sa boljim šutem, ali crno-beli su pre svega iskustvom došli do potpunog egala, da bi u poslednjoj sekundi Čakarevič pokvario ono dobro što je uradio u prethodnom napadu i faulirao Ognjena Jaramaza pri šutu za tri poena, ali mladi plej Mege nijedanput ne uspeva da pogodi – 46:46

18' – Crno-beli dolazi do kakve takve igre, barem uspeva da se prilagodi haotičnom ritmu meča i smanjuje na -4. Nikola Mišković pogađa svoju prvu trojku, ali sa dva poena u sledećem napadu uzvraća Najdžel Vilijams-Gos, a posle njega trojku pogađa i Mihailo Andrić i smanjuje na samo -1 – 42:40.

14' – Mega je nastavila da šutira za tri poena, ali je vezala seriju promašaja. Ipak, Jaramaz radi ono u čemu je najbolji, a to je igra u tranziciji i uz dosta kontakta polaže loptu u koš za svoj deveti poen i 34:26.

11' – Na pauzi između četvrtina predsednik organizacionog odbora Mega Bemaksa uručio je nagradu njihovom bivšem igraču Nikoli Jokiću, koji je na meču u društvu brata i menadžera

I četvirtina

10' – Mega ne planira da staje, raspucao se i Fundić, a Partizan nekim nespretnim greškama dozvoljava rivalu da ode čak na +12. Vanja Marinković posle polovičnog učinka sa penala pogađa težak šut za tri poena, a na drugoj strani parketa Fundić promašue čist zicer. Dosta poena uz loš procenat šuta, a za to su odgovorni kratki napadi završeni greškama i jako veliki broj faulova. Partizan je već izveo dvocifren broj bacanja, a tek smo u prvom kvartalu utakmice – 26:20.

7' – Megu za sada služi šut za tri poena, već su pogodili pet trojki za nepunih sedam minuta. Partizan ne može da uhvati pravi ritam i i dalje pravi veliki broj grešaka. Čak je i centar domaćina Goga Bitadže uspeo da pogodi van linije 6,75 i da poveća na 17:11.

5' – Dosta haotična igra sa obe strane. Mušidiju ide šut za tri poena, ali to bi bilo to od dobrih stvari na ovom meču. Prvo Gos, a onda i Mišković pravi korake, Gagić dva promašuje zicer, a onda Mušidi pogađa svoju treču trojku i Mega vodi 11:9.

2' – Prve poene na meču postiže Đorđe Gagić, sa liinije penala. Osim toga, dosta promašaja, a trojku 'ubacuje' Kostja Mušidi i Mega vodi 3:2.

Meču prisustvuje košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve