Nova vest
Košarka

Utorak, 15.05.2018.

13:00

Zvezda teškom mukom srušila Tamiš za prvo mesto pred plej-of

Crvena zvezda savladala je Tamiš u Železniku posle velike borbe u meču poslednjeg, 10. kola grupe A Superlige Srbije – 94:87 (29:17, 21:27, 17:23, 27:20).

Izvor:

Autor:

Zvezda teškom mukom srušila Tamiš za prvo mesto pred plej-of
StarSport

Aktuelni šampion Srbije dugo se mučio protiv gosta iz Pančeva, koga je u prvom krugu takmičenja savladao uz dosta sreće, trojkom uz zvuk sirene posle velike greške protivnika, ali je ipak uspeo da obezbedi prvo mesto pred start plej-ofa, odnosno prednost domaćeg terena.

Nije delovalo da će ekipe Milenka Topića imati previše problema pošto je od starta nametnula svoj ritam i ubrzo stigla do dvocifrene prednosti, koju je i sačuvala do kraja uvodnog perioda.

Međutim, previše 'praznog hoda', uz veliki broj grešaka i nezalaganje u odbrani, dalo je mogućnost šuterski raspoloženim Pančevcima da se već do poluvremena nekoliko puta rezultatski vrate, iako su crveno-beli na veliki odmor otišli sa šest poena prednosti.

Činilo se da će start drugog dela susreta biti ključan za konačni ishod, ali je Zvezda još jednom veoma lošom i igrom bez imalo koncentracije dozvoljavala da u dva napada ispusti stečenu prednost.

Tamiš je uspeo i da povede u trećem kvartalu, isto je učinio i odlučujućem, ali ipak nije imao snage za senzaciju i održanje nade da bi ipak mogao do plej-ofa.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Domaći sastav ključnu prednost napravio je na krilima raspoloženog Alena Omića, na nešto više od tri i po minuta do kraja, da bi tačku stavili Tejlor Ročesti i Dejan Davidovac pogocima za tri poena.

Najefikasniji, pred nešto više od 200 gledalaca, bio je upravo Omić sa 19 poena (6/6 za dva, 7/10 penali), 14 skokova i pet asistencija, dok je Džejms Feldin dodao dva poena manje, uz pet uhvaćenih lopti i tri asistencije.

Branko Lazić ubacio je 14 poena, Tejlor Ročesti 11, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac po deset, dok je Pero Antić povratak na teren posle povrede obeležio sa sedam poena.

U poraženom sastavu kompletna prva petorka imala je dvocifren učinak, a najbolji je bio Aleksandar Ilkić sa 18 poena (4/7 za dva, 2/2 za tri), četiri asistencije i tri skoka.

Mladen Vitković, Stefan Savić i Dušan Knežević zabeležili su po 14, a Ivan Smiljanić 10.

IV četvrtina:

I početak poslednjeg perioda proketao je u nepovezanoj igri na obe strane, pre nego što su Feldin i Knežević poentirali za dva, da bi Nikola Hristov novog trojkom doneo najveću prednost gostima (69:72).

Već u sledećem napadu, Omić pogađa uz faul i pogađa i penal, pre nego što je prednost domaćima od tri poena doneo Davidovac još jednom trojkom. Ni to nije bio nagoveštaj eventulanog prelomnog trenutka jer je Tamiš nastavio da pogađa iz gotovo svih pozicija, dok je veliko pitanje kakav bi rezultat bio da Zvezda u svom sastavu nije imala raspoloženog Omića (80:77).

Davidovac svojim novim pogotkom za tri vraća +5 za Zvezdu, nezaustavljivi Omić još jednom pogađa za dva, ali ni Pančevci ne prestaju da čine isto (85:82). Ipak, nisu gosti imali snage da stignu do senzacije, a sve je praktično bilo gotovo posle trojke Ročestija, posle čega Zvezda pravi seriju 9:0 i privodi meč kraju – 94:87.

III četvrtina:

Iako je Lazić postigao prve poene u nastavku duela, ponovo crveno-beli nisu uspeli da zadrže pravi ritam, prečesto su grešili i još jednom došli u situaciju da teško poentiraju.

S druge strane, Stefan Savić vezao je dva pogotka, a zatim i uspešno realizovao slobodno bacanje, pa je gost još jednom došao na posed zaostatka (52:49). Isti igrač bio je precizan i u sledećem napadu, pre nego što je Omić po treći put u meču prekinuo lošu igru domaćeg tima (58:52).

U narednim minutima gledali smo slobodna bacanja na obe strane, a ekipa Milenka Topićam posle trojke Antića, uspevala je da drži prednost na svojoj strani najviše zahvaljujući ofanzivnog skoku, na ulasku u poslednja tri minuta igre u ovom periodu. Ipak, ni ovoga puta se Pančevci nisu predavali – vezali su nekoliko dobrih napada, uspeli ponovo da povedu, da bi Antić iz penala vratio meč 'na početak' pred odlučujuću četvrtinu – 67:67.

II četvrtina:

Očekivalo se da domaćin nastavi u istom ritmu i već do poluvremena najavi siguran trijumf, ali se onda dogodilo potpuno suprotno. Zvezda ulazi u kontra ritam, a Tamiš to ne propušta da kazni.

Aleksa Ilkić pokreće svoju ekipu dvojkom, Vitković još jednom pogađa van linije 6,75, da bi posle polovičnog učinka Ilkića sa linije bacanja prednost bila prepolovljena. Istovremeno, domaći sastav nije mogao ništa da pogodi, pokušavao je Topić nešto da promeni izmenama, ali su njegovi igrači tek posle gotovo tri minuta igre uspeli da poentiraju, i to iz penala (31:25).

Raspoloženi Ilkić odmah odgovara trojkom na drugoj strani uz faul Filipa Čovića, a potom pogađa i bacanje. Međutim, Zvezda preko Omića i trojkom Dobrića dolazi na korak do nove dvocifrene prednost, ali onda sledi novi pad u igri aktuelnog šampiona. Pančevci su još jednom to spremno dočekali. Ipak, ovoga puta seriju je pratio i pad u njihovoj igri, što sada crveno-beli kažnjavaju i preko Lazića stvaraju nešto osetniju prednost pred veliki odmor – 50:44.

I četvrtina:

Stefan Janković i Mladen Vitković upisuju dvojku, odnosno trojku u prvom minutu susreta, da bi onda domaćin preuzeo kontrolu i rano počeo da pravi razliku.

Džejms Feldin pogodio je za dva, nadovezao se Tejlor Ročesti, a onda Feldin pogađa dve trojke u nizu za ekspresnih +7, pre nego što je posle koša Branka Lazića trener gostiju morao da reaguje (14:5).

Pančevci odgovaraju sa četiri poena u nizu i uspevaju da se u narednim minutima održe rezultatski, ali onda Alen Omić i Filip Čović iniciraju novu seriju crveno-belih. Na terenu se u finišu prve deonice našao i Pero Antić, a Zvezda trojkom Ognjena Dobrića i dvojkom Dejana Davidovca došla do dvocifrene prednosti – 29:17.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve