Nova vest
Košarka

Subota, 12.05.2018.

08:00

Teodosić: Jokić je doneo pravu odluku za Evrobasket

Miloš Teodosić, kapiten reprezentacije Srbije, rekao je gostujući kod Ivana Ivanovića na TV Prva da je Jokić doneo dobru odluku prošlog leta.

Izvor: PT

Autor: PT

Teodosić: Jokić je doneo pravu odluku za Evrobasket
Starsportphoto

Centar Denver Nagetsa propustio je Evropsko prvenstvo 2017. godine, kada je odlučio da leto posveti svom telu i pripremi za najvažniju sezonu u karijeri.

"Joka je odigrao sjajnu sezonu i jako mi je drago zbog njega. Klub koji je trejdovao dva-tri igrača da bi on mogao da ima prostor je napravio sjajan potez. Mislim da će on igrati sve bolje i bolje. Sjajna NBA karijera je ispred njega i želim mu najbolje i da igra što češće za reprezentaciju", rekao je Teodosić u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" i nastavio:

"Ovo nije neka ironija, baš iskrena želja... Prošle godine sam ga stvarno razumeo, dečko je bio u situaciji u kojoj verovatno niko nikad od nas neće ni biti, gde može da potpiše takav ugovor... I trebalo je da preskoči leto, svidelo se to nama ili ne, zbog njega samog. Ali nadam se da će imati vremena da igra što češće za reprezentaciju".

Teodosić iza sebe ima solidnu sezonu u NBA ligi i uprkos povredama, Miloš kaže da ne može da ne bude nezadovoljan kako je sve prošlo u najjačoj ligi na svetu.

"Ne mogu da budem nezadovoljan, imao sam više minuta nego što sam očekivao, došle su te povrede i one su pokvarile utisak. Ali ne mislim da je loše sezona iza mene, očekivao sam da ću igrati bolje, ali bila je uspešna. Nisu oni očekivali ništa od mene, na prvom treningu sam postigao recimo pet trojki zaredom i potom su rekli – 'pa ti možeš i da ubaciš' – odgovorio sam im – 'jel ste vi gledali koga ste potpisali, možda jedan ili dva snimka?'", otkriva srpski igrač.

Teo je prošao dug put da bi došao do najjače lige na svetu, a malo ko zna da je u detinjstvu bio golman.

"Počeo sam kao golman sa nekih sedam godina i nisam bio loš. Onda sam paralelno igrao fudbal i košarku, i nisam mogao da sve to uklopim. Onda sam se zbog Belog (prvi trener) i brata odlučio za košarku", rekao je Teodosić voditelju Ivanu Ivanoviću.

Teodosić se priseća i kako je jednom prilikom u detinjistvu dobio batine od starijeg brata.

"Igrali smo (fudbal) protiv tima iz sela pored Valjeva do šest golova. Primio sam gol na 4:3, a sve pare smo potrošili na sokove pre toga i da smo izgubili ne bismo imali love da im platimo... Onda sam primio gol i dobio sam takve batine od brata, pa sam posle toga branio sve živo i dobili smo 6:5, a inače ne znam kako bismo se kući vratili", kaže kroz smeh kapiten reprezentacije Srbije.

Razgovor je brzo prešao na reprezentaciju i godinu 2007. kada je Moka Slavnić okupio veoma mlad tim na Evropskom prvenstvu, a Teodosić je debitovao.

"Te godine dosta igrača je otkazalo zbog povreda i raznih problema. Tri iskusnija igrača su bili Jarić, Gurović i Miličić. Onda smo došli tamo gde smo igrali protiv Rusa, potom izgubimo na produžetke od Grka, a onda smo protiv Izraela odigrali loše... Prvi seniorski nastup i nije prošao baš najbolje. Moka je dosta podmladio ekipu, igrali su Aleksandrov, Marković, Erceg... Napravio je teren za Dudu, koji je još promašao karte i napravio ekipu koja će 2009. osvojiti prvu medalju za Srbiju", rekao je Teodosić.

Teodosić se prisetio i scene sa priprema za Evropsko prvenstvo 2009. godine, kada se posvađa sa sadašnjim kumom Nenadom Krstićem.

"Pripreme za to EP, već smo dve nedelje na planini, ljuti i nervozni. Na treningu smo se Krle i ja zakačili i tada smo prestali da pričamo. Nismo pričali celo prvenstvo, gde smo igrali najbolje i imali smo sjajnu saradnju. Sledeće godine u Istanbulu na turniru, Duda stavi mene i Krleta u sobu jer je znao da ne pričamo", kaže Teo i nastavlja:

"Sad prvih pet minuta sedimo na krevetu i moramo da provedemo još tri nedelje zajedno... Ja posle pet minuta ulazim u mini bar i pitam ga – 'hoćeš vodu', on kaže – 'neću'... Posle pet minuta zajednička drugarica nas je pritisla kao pomiriti se bla bla bla i neko je u tom trenutku nazvao, mislim Novica, i kao idemo u grad. Onda sam se ja okrenuo i pitao – 'hoćemo u grad' i on je rekao – 'ajde' i od tad smo se pomirili i kasnije postali kumovi...".

Miloš je još ranije izjavljivao da vas neće proslaviti titula sa na primer moskovskim CSKA u Evroligi, već medalja sa nacionalnim timom.

"Niko neće pamtiti nekog igrača ako osvoji sa španskom ili ruskom ekipom Evroligu. Ali svi mi pamtimo igrače koji su sa reprezentacijom osvojili medalje i koji su uvek bili tu. Mislim da se slava kod nas stiče igrajući za reprezentaciju", ističe igrač Los Anđeles Klipersa.

Kapiten reprezentacije još jednom je ponovio da bi voleo da obuče dres Crvene zvezde.

"Sigurno da bi voleo, ali ne znam da li će to biti izvodljivo. Ne želim da dolazim u Zvezdu sa 34 ili 35 godina kada ne bih mogao da pružim ono što bih ja želeo", kaže Teodosić.

Košarkaš Los Aneđeles Klipersa poznat je po spektakularnim dodavanjima, koja su njegov zaštitni znak.

"Ne znam... Trudim se da pročitam odbranu na pravi način i da predvidim šta će odbrana da uradi... Hrvatski košarkaš Nikola Vujačić, u svoje vreme jedan od najboljih igrača u Evropi, često je dolazio po mene da me vozi na trening i tu smo pričali o košarci. Video sam kako on razmišlja o igri i kako je vidi. Moraš da gledaš mnogo i da učiš iz drugih utakmica, a ne samo iz svojih", rekao je Teodosić i nastavlja:

"Ako imaš samopouzdanje, onda imaš i da baciš taj pâs i da šutneš kad ne bi smeo da šutneš. Prvu veliku slobodu mi je dao Duda, tad su hteli da me teraju iz Olimpijakosa.. Duda je došao, dao mi slobodu i to je prekretnica u karijeri".

Srbiju i Beograd očekuje veliki događaj naredne nedelje, pošto će prestonice naše države od 18. do 20. maja biti domaćin Fajnal fora Evrolige.

"Treba tražiti favorita između CSKA i Fenerbahčea. CSKA izgleda super, igraju odlično, a imaju malih problema sa povredama. Itudis je sjajan trener, prošao je Željkovu školu i najtalentovaniji je trener u Evropi. Sličan je stil igra između njega i Željka, slična je košarka, dobro se poznaju i svaki meč je na jednu ili dve lopte", rekao je Miloš.

Teo je dugi niz godina u moskovskom CSKA, a tih sezona nastupao je i sadašnji predsednik KS Rusije i legenda evropske košarke Andrej Kiriljenko. "AK47" bio je poznat kao 'paklen' defanzivac i više puta je zamerio našem igraču na odbrani.

"Više puta mi je zamerio. U to vreme je imao 3-4 blokade po meču, 15 skokova i onda mi je rekao – 'ajde igraj malo odbranu' – a ja sam mu odgovorio – 'Kire pa kad bih ja igrao odbranu, onda ti ne bi imao 5 blokada, već nula... tako da ćuti i skači, šta da ti kažem'", priseća se kroz smeh naš košarkaš.

Voditelj emisije Ivan Ivanović pitao je Teodosića u čemu je 'fora' sa igračima iz NBA kada trebaju da igraju za nacionalne timove.

"Osiguranje se plaća za svakog igrača, igrao ti u Evropi, Aziji ili Americi. Osiguranje nijednog trenutka nije bio problem, Savez svake godine plati obeštećenje za sve nas. Sada je sve to dobrovoljno", kaže Teo.

Za kraj Teodosić je prokomentarisao i sukob između FIBA i Evrolige.

"Tu postoje dve strane. Razumem FIBA koja želi da organizuje 'prozore' gde će najbolji igrači iz Srbije, Španije, Francuske igraju u trenucima kada ljudi nisu na odmorima i da dovede decu i vidi Jokića, Bogdanovića, koga god... Ovako to ne izgleda ni na šta, bezveze je... Igraš u iznuđenim sastavima, imaš ekipe koje su dobre, ali se neće kvalifikovati jer ima ne igraju najbolji igrači. Mislim da je stvar koja mora da se reši što pre", zaključio je Teodosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve